Guvernul a adoptat în această seară bugetul pentru anul 2021. Documentul va fi votat în acest weekend în Palament. Premierul Florin Cîțu a anunțat că Ministerul Sănătății și cel al Transporturilor vor primi mai mulți bani din Fondul de rezervă.

În şedinţa de Guvern de astăzi s-a aprobat oficial Legea bugetului de stat pe anul 2021. Anunțul a fost făcut de Florin Cîţu, la finalul şedinţei de Guvern care a ținut cu sufletul la gură milioane de români.

Ministru a anunțat românii că ședința de astăzi a fost una normală, în care nu s-au anunțat modificări majore. Mai mult, deficitul nu se modifică.

Astfel, prin intermediul fondului de rezervă s-au făcut unele transferuri  pentru sprijinul proiectelor de investiții. Este vorba despre acele proiecte care erau deja numite în anexe. Sprijin din fondul de rezervă primesc Minsiterul Sănătății și Ministerul Transporturilor. Aici vor ajunge mai mulți bani decât erau planificați.

florin-citu
florin-citu

Bani mai mulți pentru două ministere

Premierul explică faptul că bugetul acordat Ministerului Sănătăţii a fost mai mare de la început, din cauza pandemiei de coronavirus. Acesta susține că în şedinţa de vineri seară au fost relocate câteva sume din Fondul de rezervă pentru o serie de obiective în Ministerul Sănătăţii. Cîțu anunță și la Ministerul Transporturilor o suplimentare bugetului. Suma totală care a fost modificată în jur de 200 – 300 milioane. Banii sunt destinați proiectelor de sprijin a comunității.

În şedinţa de astăzi nu au fost modificări importante, deficitul rămâne acelaşi şi am să citez din legea plafoanelor, din bugetul general consolidat cheltuielile totale sunt de 397.515 mii de milioane de lei şi cheltuielile de personal 109.511 (mii de, n.r.) milioane de lei. La bugetul de stat cheltuielile sunt 223. 702 milioane lei, iar cheltuielile de personal sunt 55.834,9 milioane lei”, a adăugat premierul.

Premierul mai anunță și că deficitul bugetului general este în prezent în sumă de 80 de mii de milioane de lei. Mai mult, șeful executivului a explicat că proiectul de buget ar fi planificat să ajungă chiar în  acest weekend la Parlament. Planul va fi dezbătut și votat în ședință, în funcție de birourile reunite și de calendarul acestora de activități.

În momentul în care a fost chestionat dacăposibilele amendamente date de parlamentari ar putea crea pe viitor o creștere a deficitului, premierul a răspuns tranșant. El susține că România nu are nevoie să depășească acest deficit. Potrivit lui Cîțu, un astfel de deficit este singurul acceptat de autoritățile de la nivel internațional.

sursă foto / arhivă online