Guvernul este gata să publice o serie de noi ordonanțe de urgență. Este vorba despre noi legi prin care vor fi eliminate o serie de sporuri, subvenții și indemnizații acordate angajaților din sectorul bugetar.

Ordonanța ar urma să fie adoptată miercuri și să reprezinte doar un prim pas pentru reducerile bugetare anunțate deja prin declarații publice de către premierul Florin Cîțu, anunță Digi24.

Prim ministrul i-ar fi anunțat pe membrii conducerii Partidului Național Liberal, noi decizii. Aceștia s-au reunit astăzi în ședința generală a Biroului Public Național. Potrivit premierului, voucherele de vacanță nu vor mai fi acordate bugetarilor în anul acesta. În anul în curs se vor putea folosi voucherele de vacanță acordate în 2019 și 2020 și care nu au fost folosite. Din 2022, dacă bugetul va permite, românii ar putea primi voucherele din nou.

Se elimină voucherele de vacanță

Conform unor surse ale Digi24, prin eliminarea acordării acestor vouchere de vacanță se vor reduce cheltuielile bugetare cu 1,2 miliarde de lei.

În același context, sporurile pentru angajații din sectorul public vor fi plafonate, sporurile pentru expunere la Covid acordate angajaților din prefecturi vor fi eliminate. Indemnizația de hrană va fi redusă la cote minime pentru anumite categorii de bugetari, mai ales acolo unde bugetarii primesc sute de lei pentru aceste sporuri. Doar costurile pentru indemnizațiile de hrană s-ar ridica la 800 de milioane de lei.

vouchere de vacanta
vouchere de vacanta

Transportul pentru elevi gratis nu va putea fi sprijinit ca în alți ani. Acesta nu va putea fi decontat în totalitate.

Reprezentanții principali ai Coaliției sunt în acest moment într-o nouă ședință pe tema legii bugetului de stat pe 2021. Dezbaterea legii a întârziat deja cu șapte zile. Partidele sunt nevoite să dezbată și să aprobe, de comun acord, măsurile care trebuie luate de urgență  pentru a reuși încadrarea unui deficit bugetar maxim de 7,2% din PIB.

Florin Cîțu a a mai explicat că are în plan să desființeze sporurile din sectorul bugetar. Acesta mai povestește că a solicitat tuturor companiilor de stat mai multe replanificări pentru trecerea la restructurare. În cazu în care Guvernul nu primește planurile de restructurare, subvențiile nu vor mai fi acordate.