Ambasador ucis de insurgenți! Lumea se cutremură din temelii din cauza unui nou atac armat

Ambasadorul Italiei a fost ucis într-un atac asupra convoiului ONU din Congo. Alături de el au fost ucise și alte persoane.

atac Luca Attanasio
atac Luca Attanasio

Ambasadorul Italiei în Republica Democratică Congo și un carabinier au murit în urma unei acțiuni teroriste. Atacul a fost organizat împotriva convoiului Misiunii ONU. Anunțul a fost făcut de Ministerul de Externe de la Roma într-un comunicat, transmit ANSA și Reuters.

Conform ANSA, ministerul a confirmat moartea ambasadorului Luca Attanasio, transportat după atac la spitalul din Goma. Medicii nu au avut ce să îi mai facă, decât să constate decesul. Din păcate, alături de el a murit și un carabinier. Circumstanțele în care s-a produs atacul sunt și la această oră neclare.

Totul s-a întâmplat în momentul în care aceștia erau la bordul unui autovehicul dintr-un convoi la MONUSCO, misiunea ONU pentru stabilizarea Republicii Democratice Congo. Acolo se afla și șeful delegației de la Uniunea Europeană.

Potrivit Reuters, care citează Virunga, convoiul a fost atacat în apropierea oraşului Kanyamahoro, în jurul orei locale 10:15 (08:15), în cadrul unei tentative de răpire.

Președintele italian Sergio Mattarella a anunțat astăzi că ”atacul laș” soldat cu moartea ambasadorului său în Republica Democratică Congo, Luca Attanasio, a militarului italian Vittorio Iacovacci și a șoferului lor, transmite AFP, nu va rămâne nepedepsit.

Doliu național în Italia

Liderul statului italian a declarat că Republica Italiană este în doliu pentru acești oameni care nu au făcut decât să servească patria și să își respecte locul de muncă. Aceștia erau renumiți pentru implicarea lor de succes. Din păcate, pentru această meserie au plătit cu viața.

Liderul italian s-a declarat trist și deplânge „actul de violență”  în urma căruia a murit neviovat chiar ambasadorul Attanasio.

atac Luca Attanasio
atac Luca Attanasio

De partea cealaltă, Uniunea Europeană a condamnat uciderea diplomatului italian. Președintele Consiliului European, Charles Michael s-a arătat stupefiat de cele întâmplate. Acesta apelează de urgență la autorități pentru sprijin.

„Şocat de atacul împotriva unui convoi al Programului Alimentar Mondial în RDC ți de viețile pierdute”, a scris pe Twitter președintele Consiliului European, Charles Michel.

Acesta a mai transmis că securitatea și pacea trebuie asigurate în regim de urgență. Uniunea Europeană și-a transmis sprijinul către republica democrată.

Unul dintre cei care și-au exprimat condoleanțele a fost liderul general al Parlamentului European. Este vorba despre italianul David Sassoli. Acesta a anunțat oficial că este o zi tristă și că își exprimă durerea pentru pierderile de vieți din atacul comis în RD Congo.

Sursă foto: sugestiv/arhivă online