A trecut o săptămână de când autoritățile din Statele Unite ale Americii au aprobat vaccinul împotriva coronavirusului. Acesta este produs de Pfizer și BioNTech. Deja au fost distribuite primele doze. Aceasta se anunță una dintre cele mai mari campanii de vaccinare pentru americani.

Astfel, Food and Drug Administration (FDA) a autorizat serul care compune vaccinul anticoronavirus. Alianța Pfizer-BioNTech a declarat că vaccinul are o eficacitate de aproape 95%, în urma testelor efectuate pe 40.000 de voluntari.

Vaccinul are efecte adverse

Dintre voluntarii care au fost vaccinați de coronavirus, o parte dintre aceștia au acuzat mai multe efecte secundare. Cele mai întâlnite au fost oboseala, durerile de cap și starea de greață. Primele efecte adverse pare că apar la maxim 48 de ore de la administrarea vaccinului. Acestea nu au ținut mult, ci doar câteva zile.

Voluntarii care au acceptat vaccinarea împotriva coronavirusului au raportat mai multe efecte adverse. Cel mai întâlnit a fost sentimentul de durere profundă în locul în care s-a făcut injecția. 84% din voluntari au raportat acest efect. Apoi, 63% au raportat stări de oboseală accentuată, iar 55% s-au confruntat cu dureri de cap, în timp ce 38% dintre voluntari au întâmpinat dureri musculare.

Au apărut primele efecte secundare ale vaccinului anti coronavirus. Iată lista
Au apărut primele efecte secundare ale vaccinului anti coronavirus. Iată lista

Voluntarii, în proporții de 32% au avut frisoane, iar 24% dintre ei au avut și dureri articulare. Și febra mare a fost întâlnită la 14% din numărul total al celor care au acceptat să se vaccineze cu coronavirus. Și Pfizer și FDA au confirmat că există efecte secundare severe. Potrivit specialiștilor, acestea îi împiedică pe oameni să își desfășoare activitățile de zi cu zi.

Pfizer menționează, ca efecte secundare adverse: dificultăți de respirație, umflarea feței și a gâtului, ritm cardiac mărit, iritații pe tot corpul, sau stare de amețeală și slăbiciune.

În România, campania oficială de vaccinare ar urma să înceapă pe 27 decembrie. Primele 10.000 vaccinuri sunt pregătite să ajungă în România după Crăciun, acestea fiind utilizate de medicii din linia I.