Fostul președinte și actualul europearlamentar Traian Băsescu a ieșit public cu noi declarații în această seară. Prezent la România TV, Traian Băsescu a detaliat situația creată de protestele din țară împotriva măsurilor luate pentru limitarea numărului mare al cazurilor de îmbolnăvire. Acesta consideră că actualul Guvern a eșuat complet în luarea deciziilor.

Băsescu îl atacă pe Iohannis

Ca de la fost președinte la actual președinte, Traian Băsescu a criticat și măsurile luate chiar de președintele Iohannis. Acesta aduce acuze și vorbe jignitoare asupra noului Guvern, dar și asupra șefului Statului. Mai mult, Băsescu este de părere că era normal să fie organizate proteste. Aceasta pare să fie o reacție așteptată a populației.

Imaginile din România nu sunt diferite de ce vedem în toată Europa. Reacția populației la constrângeri este aproape firească.

Din 1992 avem o Constituție care garantează libertățile cetățenilor. Marea problemă la noi este neîncrederea. În mai toate țările s-a vehiculat ideea că apare vaccinul și se rezolvă problema.

Este greu să ceri oamenilor să meargă la Poiana Brașov, când eu apar pe schiuri la Păltiniș. Nu poți să spui că cifrele pe care vi le dăm sunt corecte, dar vine domnul Voiculescu și spune că au fost măsluite înainte de alegeri”, a completat Băsescu.

traian basescu
traian basescu

Mai mult, președintele atacă și decizia lui Iohannis de a relaxa numite măsuri. Acesta consideră că era de așteptat ca România să se confrunte și cu un val trei, deci măsurile nu era nevoie să fie relaxate în acest moment.

„Cât de prost trebuie să fii să deschizi școlile când vezi că vechea Europă a intrat în valul trei și tu să relaxezi măsurile. Era clar că vine valul trei și la noi. În ziua relaxării măsurilor, pe 8 februarie, avea 57 de oameni testați cu noua tulpină britanică.

S-au luat niște măsuri abosulut pe contrasens față de restul lumii. Despre ce luptă eficientă a Guvernului cu pandemia să vorbim? Lumea s-a săturat de atâtea bălbâieli și contradicții”, a spus Traian Băsescu.

Discuțiile fostului președinte al României au venit după ce și astăzi au avut loc noi proteste în România. În Bucurșeti, în Brăila, în Constanța și în multe alte localități, oamenii au ieșit în stradă. Aceștia au cerut ca măsurile de protecție împotriva coronavirusului să nu mai fie atât de drastice. Cea mai mare nemulțumire a românilor a venit după ce HG20 arată că în localitățile cu rata de infectare de peste 4 cazuri la mia de locuitori se intră în casă la 20.00, iar magazinele se închid la ora 18.00, vinerea, sâmbăta și duminica. Mai mult, în localitățile cu peste 7.5 cazuri rata de infectare la mia de locuitori, magazinele se închid la 18.00 și nu se mai iese din casă după 20.00 decât cu declarație pe propria răspundere, însă de luni și până duminică.

Restricțiile au ridicat un val de nemulțumiri în România, ținând cont că 25 de județe sunt în scenariul galben, 11 și Capitala sunt în scenariul roșu și doar cinci mai sunt în scenariul verde.