Când ar putea primi România vaccinul Johnson & Johnson. Declarații oficiale

Vaccinul Johnson & Johnson, administrat într-o singură doză ar putea ajunge în România în scurt timp.

vaccin johnson-johnson
vaccin johnson-johnson

Vaccinul Johnson & Johnson, administrat într-o singură doză, a fost aprobat în America și este planificat și pentru România. Autoritățile au spus când ne putem folosi și de al patrulea vaccin, în campania oficială.

Potrivit testelor clinice, eficacitatea vaccinului Johnson & Johnson a fost de 85,9% împotriva formelor severe de coronavirus. Datorită acestor rezultate destul de îmbucurătoare, vaccinul a fost astăzi aprobat.

Statele Unite sunt primele care au dat în acest weekend o autorizaţie de urgenţă vaccinului companiei farmaceutice americane Johnson & Johnson. Vaccinul va fi folosit la persoanele peste 18 ani. Anunțul oficial a fost făcut de Agenţia americană pentru Medicamente.

Noul ser de imunizare cu doză unică numit Janssen COVID-19 are foarte multe beneficii. Acesta poate fi păstrat în frigider, nu în congelatoare speciale. Astfel, transportul lui în întreaga lume ar fi mai simplu și mai puțin costisitor. Vaccinul Janssen va alături Pfizer/BioNTech şi Moderna în campania masivă de vaccinare din Statele Unite, unde pandemia a făcut peste 500.000 de morţi.

Când ajunge vaccinul în România

Johnson & Johnson a depus documentația pentru a fi distribuit și în Uniunea Europeană. Ar urma să fie autorizat la jumătatea lunii martie de Agenția Europeană a Medicamentului. Anunțul  a fost făcut oficial de medicul militar col. Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România. El a mai explicat că vaccinul anti-corinavirus ar putea ajunge la noi în țară în luna aprilie. Informația vine ca o gură de aer proaspăt, ținând cont că în aprilie ar urma să debuteze etapa a III-a a campaniei de vaccinare. In această etapă se poate vaccina toată populația.

Comitetul de specialiști în medicamente a analizat toate rezultatele testelor clinice. Acestea au fost efectuate pe mai bine de 43.000 de oameni. Vaccinul s-a dovedit util, motiv pentru care a fost aprobat de piață americană.

Cel puţin trei milioane de doze din produsul Johnson & Johnson sunt gata pentru a fi distribuite începând de săptămâna viitoare. Compania a promis public că poate să livreze Statelor Unite 100 de milioane de doze până la sfârşitul lunii iunie.

Cu 600 de milioane de doze comandate în total companiilor Pfizer şi Moderna, Statele Unite vor avea deja suficiente vaccinuri până la sfârşitul lunii iulie pentru a imuniza aproape întreaga populaţie.

vaccin johnson-johnson
johnson-johnson

Ce este  Johnson & Johnson

Vaccinul Johnson & Johnson a fost administrat pentru prima dată în Africa de Sud. Acesta este un vaccin cu „vector viral”.

El reușește să folosească în organism ca suport un alt virus mai puţin virulent, transformat pentru a-i adăuga instrucţiuni genetice de la o parte a virusului responsabil pentru COVID-19. Odată ajuns în celule, se produce o proteină tipică SARS-CoV-2, învățând sistemul imunitar să o recunoască.

În cursul testelor clinice, eficacitatea vaccinului a fost de 85,9% împotriva formelor severe de COVID-19 în Statele Unite.  El ajută la limitarea formelor severe ale bolii. Peste 61% dintre pacienți au depășit cu ușurință formele severe ale bolii. Astfel, vaccinul poate fi declarat eficient. În România, aceta ar fi cel de-al patrulea vaccin de coronavirus, după Pfizer, Moderna și Astra Zeneca.

La acest vacin, efectele secundare cele mai frecvent observate au fost durerea la locul injecţiei, cefaleea, oboseala şi durerile musculare sau durerile osoase.