Un număr de 1889 de militari ai Armatei Române vor continua să se ocupe de misiunile din Afganistan, până la începutul lunii mai 2021. Ei vor rămâne pentru Misiunea NATO Resolute Support.

România va continua să participe cu forțe și mijloace tehnice la misiunea NATO din Afganistan. Este virba despre misiunea Resolute Support Mission -RSM, la care vor participa până la începutul lunii mai 2021. Decizia a fost anunțată prin intermediul unei scrisori de informare emisă Parlamentului de către președintele Klaus Iohannis.

MApN rămâne în Afganistan

Participarea la Resolute Support este descrisă în România ca un „efort principal” în materie de prezență în misiuni militare desfășurate la nivel internațional. România a avut grijă ca în ultimii aproape 20 de ani să trimită în Afganistan cele mai bune trupe, cu o pregătire foarte bună. Există „posibilitatea extinderii” în funcție de „decizia politică aliată”, se mai anunță în scrisoarea oficială.

Mai mult, România va pregăti militari pentru misiuni și operațiuni externe de mare amploare. Se pregătesc 1889 de militari. Din numărul total, 1629 în misiuni și operațiuni sunt sub conducerea NATO.

Pentru misiunea Resolutte Support din Afganistan vor fi dislocați 755 de militari. Cele mai multe discuții au ieșit după ce au ieșit mai multe zvonuri legate de decizia NATO de a se retrage complet din Afganistan. În prezent, forțele armate americane s-au retras în număr foarte mare din zonele de conflict, iar exemplul ar putea fi urmat de mult mai multe state.

În misiunile și operațiunile aflate în coordonarea Uniunii Europene , vor fi trimiși 124 de militari. Dintre care cei mai mulți, 48, în misiunea Althea din Bosnia-Herțegovina.

mapn afganistan
mapn afganistan

Armata română nu pleacă din Afghanistan

România are în pregătire un număr de 74 de militari care vor merge în misiuni și operațiuni actuale sub conducerea ONU.  Mai sunt 20 în misiuni și operațiuni sub conducerea OSCE și 42 în coaliții militare internaționale.

Acum, 732 de militari sunt prezentați ca forțe dislocabile la ordin cu NTM redus (2-10 zile), care se activează și se trimit în teatrele de operațiuni la ordinul autorităților NATO și UE și care se află în așteptare pe teritoriul național.

La jumătatea acestei săptămâni, Plenul reunit al Parlamentului a primit scrisoarea dată de președintele Klaus Iohannis. Acesta a explicat, în amănunt, toate detaliile legate de forțele și mijloacele Armatei Române şi ale Ministerului Afacerilor Interne care pot participa, în anul care abia a început. Astfel, România păstrează o capacitate mare a militarilor care vor fi gata să intervină în operațiunile de stabilire a păcii.

Apărarea și asigurarea securității României, în actualul context geopolitic dinamic, turbulent și impredictibil, impun un răspuns național de adaptat și eficient în fața riscurilor, amenințărilor și vulnerabilităților cu care ne confruntăm. Având la bază continuitatea, adaptabilitatea, flexibilitatea, reziliența și predictibilitatea actului decizional.

Forțele armate ale României au în vedere creșterea contribuției și a relevanței României în cadrul comunității internaționale. Ca aliat credibil, având ca finalitate apărarea colectivă, asigurarea securității statelor membre UE, promovarea stabilității și securității regionale și globale, precum și cooperarea în vederea combaterii terorismului internațional și a grupurilor extremiste violente.

În acest context, în anul 2021. Armata României va participa cu forțe și mijloace la misiuni și operații în afara teritoriului statului. Sub conducerea NATO, UE, ONU, OSCE, precum și în cadrul coaliției internaționale anti-ISIL/DAESH în baza angajamentelor naționale asumate și cuprinde atât forțele și mijloacele dislocabile la ordin, cât și cele aflate în așteptare pe teritoriul național”, se arată în scrisoarea șefului statului.