Subiectul zilei a fost dat de ce soluții au toți cei care s-au vaccinat cu prima doză cu AstraZeneca, iar acum o refuză pe a doua, sau se tem că se va suspenda vaccinarea cu acest ser cu România.

Persoanele care au făcut deja prima doză din vaccinul AstraZeneca, iar acum au ales să refuze să facă rapelul, ar mai avea o șansă. Aceștia ar putea, într-o oarecare măsură, să reia procesul de imunizare, cu un alt ser. Acest lucru se poate face și în România, însa numai devreme peste patru săptămâni.

În acest context, medicul Valeriu Gheorghiță, a dat toate explicațiile necesare. Acesta a transmis că este nevoie totuși să fie așteptată decizia de joi a Agenției Europene a Medicamentului. Medicul Valeriu Gheorghiță îi îndeamnă pe români să aibă în continuare încredere în vaccin și să  nu mai anuleze programările.

Schema recomandată de vaccinare sugerează, cât se poate de clar, menţinerea acelui tip de vaccin şi pentru cea de-a doua doză„, a transmis Valeriu Gheorghiță.

AstraZeneca Oxford
AstraZeneca Oxford

În ceea ce priveşte vaccinul de la AstraZeneca este greu să anticipăm intervalul corespunzător de timp după care ar trebui să facem, dacă decidem şi dacă se va recomanda acest lucru, o a două doză, dintr-un alt vaccin.

Probabil că un interval de 4-8 săptămâni este unul rezonabil„, a declarat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, la Antena 3.

Românii continuă să se vaccineze

Mai mult, peste jumătate de milion de români sunt pe lista de așteptare pentru vaccinarea împotriva virusului care a dat lumea peste cap. Alături de ei se mai află  un milion și jumătate de români care au primit deja cel puțin o doză. În continuare, programările pe platforma oficială se fac zilnic. În acest moment, românii au la dispoziție trei vaccinuri împotriva coronavirusului. Este vorba despre Pfizer /BioNTech, Moderna și Astra Zeneca Oxford. Cu Pfizer a debutat campania de vaccinare încă din decembrie, iar în februarie, Moderna și Astra Zeneca au fost aprobate și ele de Uniunea Europeană. De la jumătatea lunii aprilie urmează să ajungă și vaccinul produs de Johnson and Johnson. Este vorba despre al patrulea vaccin aprobat de EMA. Acesta este asemănător celui de la Astra Zeneca. Vaccinul Johnson and Johnson este singurul, la ora actuală, care se administrează într-o doză unică.