Ce trebuie să faci dacă ai luat coronavirus, dar ești programat la vaccin

Au apărut noi informații legate de ce trebuie să faci dacă te-ai îmbolnăvit de coronavirus înainte de doza de rapel sau chiar de prima doză.

vaccin
vaccin

Tot mai mulți români se întreabă ce trebuie să facă dacă s-au îmbolnăvit cu coronavirus înainte de rapel sau dacă sunt infectați cu COVID, dar sunt asimptomatici. Acestea sunt două dintre cele mai întâlnite întrebări care circulă în mediul online de când a debutat campania de vaccinare împotriva coronavirusului din România. Specialiștii au și răspunsul.

Persoanele care se îmbolnăvesc cu coronavirus în timp ce sunt programate la vaccin sau după ce au fost vaccinate deja cu o doză pot să își păstreze schema de vaccinare existentă, însă trebuie să îndeplinească pași speciali, pentra a nu întâmpina probleme. Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului Național pentru coordonarea activităților privind vaccinarea împotriva coronavirusului a oferit mai multe informații, în acest context.

Cum procedez dacă m-am vaccinat cu prima doză, dar m-am infectat înainte de rapel?

În acest caz, există două scenarii, anunță Andrei Baciu. Primul, în cazul în care infectarea are loc la puțin timp de la vaccinarea cu prima doză, iar persoana respectivă se vindecă în perioada până la rapel, atunci doza de rapel poate fi administrată la data programată. Singura condiție este ca înainte de rapel, persoana să facă un test de coronavirus care să aibă rezultatul negativ.

În al doilea scenariu, dacă îmbolnăvirea cu virusul se produce cu puțin timp înainte de data programată de rapel, iar persoana este încă pozitivă la acel moment, se poate lua măsura excepțională amânării rapelului până la 42 de zile pentru vaccinul Pfizer/BioNTech, cu 35 de zile pentru vaccinul Moderna, și trei luni pentru vaccinul AstraZeneca.

Cei care se vor încadra în acest scenariu trebuie să ia legătura cu centrele de vaccinare. Aceștia vor face o noiă programare.

Centrul de vaccinare va reprograma, în acest caz, persoana respectivă la momentul în care este vindecată și poate să îi fie administrată doza de rapel. Mai există o variantă de reprogramare, prin platformă – se poate face programare suplimentară, dar trebuie să fie ales același centru de vaccinare la care s-a făcut prima doză”, a transmis vicepreședintele CNCAV, pentru Digi24.

vaccin
vaccin

Cum procedez dacă sunt sunt infectat cu coronavirus, dar sunt asimptomatic?

Persoanele pozitive, dar care sunt complet asimptomatice sunt nevoite să aștepte până ce se vindecă și au test negativ la coronavirus. Acest lucru se întâmplă și în cazul persoanelor care urmează să se vaccineze cu prima doză, dar și în cazul celor care trebuie să facă rapelul.

Pentru românii care prezintă infecție asimptomatică și trebuie să fie vaccinate cu doza de rapel se procedează la fel ca în cazul celor cu infecție simptomatică. Mai exact, se poate lua hotărârea amânării rapelului până la 42 de zile pentru vaccinul Pfizer/BioNTech, cu 35 de zile pentru vaccinul Moderna, și trei luni pentru vaccinul AstraZeneca, toate calculate de la data administrării primei doze de vaccin.