Vaccinarea împotiva coronavirusului cu serul creat de AstraZeneca a debutat pe data de 15 februarie. Alături de acest vaccin, mai sunt disponibile încă două: Pfizer și Moderna. Până azi, 836.860 de români au fost vaccinați împotriva coronavirusului. Din numărul total, 81.824 de români s-au vaccinat cu AstraZeneca. Aceștia au avut reacții adverse mult mai grave față de cei care s-au vaccinat cu Pfizer sau cu Moderna. Medicul militar colonel doctor Valeriu Gheorghiță a explicat de ce vaccinul produs de Oxford crează efecte mai puternice.

De ce Astra Zeneca are efecte adverse mai puternice

Medicul militar Valeriu Gheorghiță a făcut comparația între cele trei vaccinuri. Coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare a explicat de ce vaccinul produs de Astra Zeneca are efecte adverse mai puternice decât Moderna sau Pfizer.

astra zeneca reactii adverse
astra zeneca reactii adverse

„Explicația este legată de reactogenitatea acestui tip de vaccin. Este un alt tip de vaccin, folosește un vector viral, dar pot să vă spun că nu sunt neapărat reacții adversă mai grave sunt poate mai frecvente decât vaccinurile care folosesc o altă tehnologie, însă particularitatea este legată că la cea de-a doua doză rata de reacții adverse este mult scăzută comparativ de pildă cu vaccinurile care folosesc platforma de ARN mesager unde am observat că la doza a doua frecvența reacțiilor adverse este mai mare decât după prima doză.

Ține de reactogenitatea vaccinului și ține de modalitatea de răspuns a organismului nostru față de acest tip de antigen care în cazul vaccinului bazat pe vector viral organismul reacționează atât față de vector, față de acel adenovirus, cât și față de antigenul care rezultă ulterior din vaccin, adică proteina Spike. Acesta este motivul pentru care sunt mai frecvente, dar ce este important de reținut este beneficiul pe care îl obținem după vaccinare”, 

Reamintim că primele două vaccinuri aprobate de UE pentru România, Pfizer-BioNTech și Moderna se folosesc de tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu coronavirusul și nu au riscul de îmbolnăvire cu acesta. În schimb, Astra Zeneca conține adenovirus.

diferenta vaccinuri
diferenta vaccinuri

Este vorba despre un virus asemănător răcelii, mult mai fin, care este preluat de la cimpanzeu. El reușește să codifice glicoproteina S (spike) a SARS-CoV-2, nu mai puțin de 2,5 × 108 unități infecțioase. Producătorii vaccinului explică faptul că acest medicament conține organisme modificate genetic. Acest vaccin nu provoacă boală. El doar se apără împotriva coronavirusului. Toate cele trei vaccinuri ajută la evitarea unor forme severe ale coronavirusului. Vaccinarea reduce inclusiv riscul de deces.

Cum se fac programările pentru centrele speciale Astra Zeneca

Programările pentru vaccinarea cu vaccinul produs de AstraZeneca Oxford se fac pe platforma informatică de către beneficiar, angajator sau aparținător. Pentru cei care nu au acces, programările se mai fac și cu ajutorul medicului de familie, prin Call Center, la numărul unic 021.414.44.25. Cei care nu se pot folosi de niciunul dintre mijloacele de mai sus, pot cere sprijin direcțiilor de asistență socială din subordinea primăriilor. Persoanele cu probleme de sănătate fac programarea prin medicul de familie. Bugetarii și angajații la privat sunt sfătuiți să se programeze colectiv, prin angajator.

Cele 180 de cabinete deschise exclusiv pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca sunt distribuite în toată țara, în funcție de analiza specialiștilor în Sănătate Publică. Cele mai multe sunt în București, urmat de Timiș, Iași și Constanța. În funcție de solicitările românilor, centrele de vaccinare vor fi suplimentate. Momentan, Astra Zeneca nu mai face următoarele două livrări la capacitatea pe care a promis-o inițial.

Iată lista centrelor de vaccinare cu Astra Zeneca Oxford:

București (22), Alba (3), Arad (4), Argeș (5), Bacău (5), Bihor (5), Bistrița Năsăud (2), Botoșani (3), Brăila (2), Brașov (5), Buzău (3), Călărași (2), Caraș-Severin (2), Cluj (10), Constanța (6), Covasna (2), Dâmbovița (4), Dolj (6), Galați (4), Giurgiu (2), Gorj (3), Harghita (3), Hunedoara (3), Ialomița (2), Iași (8), Ilfov (2), Maramureș (4), Mehedinți (2), Mureș (5), Neamț (4), Olt (3), Prahova (6), Sălaj (2), Satu Mare (3), Sibiu (4), Suceava (5), Teleorman (3), Timiș (10), Tulcea (2), Vâlcea (3), Vaslui (3), Vrancea (3).