Cifre oficiale! Câți români s-au vaccinat împotriva coronavirusului în ultimele 24 de ore și ce efecte adverse au fost raportate

Zeci de mii de români se vaccinează împotriva coronavirusului la fiecare 24 de ore. De ieri și până astăzi, numărul celor care s-au imunizat a fost aproape de 60.000. Iată bilanțul oficial.

vaccin efecte adverse
vaccin efecte adverse

De marți și până miercuri, specialiștii în Sănătate Publică anunță că au fost administrate 59.108 de doze de vaccin împotriva Covid-19 în România. Anunțul a fost făcut oficial de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva coronavirusului.

Câte persoane s-au vaccinat cu ambele doze

Din numărul dozelor utilizate, 46.802 au fost din vaccinul furnizat de cei de la Pfizer-BioNTech, 4.322 au fost din vaccinul produs de compania americană Moderna, iar alte 7.984 au fost doze de vaccin Oxford/AstraZeneca.

vaccin efecte adverse
vaccin efecte adverse

În acest context, Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare împotriva coronavirusului a mai explicat și că, dintre persoanele vaccinate în ultimele 24 de ore, 30.797 au fost la prima doză. Mai mult, alte 28.311 au fost vaccinate cu doza de rapel. Până în acest moment, de când a început campania de vaccinare împotriva coronavirusului în România, pe data de 27 decembrie 2020, au fost administrate 2.685.878 de doze unui număr de 1.831.477 de persoane, dintre care 977.076 au primit o doză, iar 854.401 şi doza a doua.

A crescut numărul reacțiilor adverse raportate la fiecare 24 de ore. De ieri și până azi au fost notate nu mai puțin de 239 de reacţii adverse, 12 de tip local şi 227 de tip general. De la debutul campaniei de vaccinare, s-au raportat 9.406 de reacţii adverse la vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca. Conform CNCAV, 102 reacţii adverse sunt în curs de investigare.

Cele mai multe reacții sunt ușoare, spre moderate. Dintre cele mai întâlnite sunt durerile de cap puternice, durerile locale la vaccinare, creșterea pulsului, stări de amețeală, stări de greață, senzație de frig, frisoane, dureri musculare sau dureri osoase.

Medicii le-au transmis românilor să meargă la vaccinare și să se programeze din timp. Aceștia pot alege pentru Astra Zeneca Oxford, Moderna și Pfizer. De la jumătatea lunii aprilie va ajunge în România și vaccinul produs de Johnson and Johnson. Este vorba despre vaccinul care se administrează într-o singură doză și nu mai are nevoie de rapel.