Două situații grave au creat un weekend negru în România. Primul eveniment grav este dat de continuarea protestelor, după șase zile, la mina de pe Valea Jiului. Cel de-a doilea eveniment care agită țara a fost riscul de incendiu de pe secția ATI, de la Institutul „Marius Nasta”.

Ciolacu iese la atac

În acest context, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a explicat faptul că partidul pe care îl conduce va depune amendamente la Legea Bugetului. Este vorba despre amendamente prin care se va cere dotarea spitalelor cu echipamente de protecție împotriva incendiilor, dar și pentru a rezolva situația minerilor din Valea Jiului. Ciolacu acuză opoziția că minte românii în legătură cu aceste situații și promite că social democrații se vor ocupa de aceste probleme. Nu este pentru prima dată, în ultima perioadă, când Marcel Ciolacu anunță că depune ori moțiune de cenzură, ori vreun amendament la legile actuale.

„Spitalele țării continuă să ardă, ei continuă să ne mintă că totul e în regulă.

PSD va depune #amendament la buget pentru dotarea spitalelor, inclusiv cu echipamente de protecție împotriva incendiilor. La fel, vom depune un amendament și pentru a rezolva situația minerilor din #ValeaJiului”, scrie Marcel Ciolacu, pe contul său personal de Facebook.

Acesta a explicat că are speranța ca liderii Dreptei să sprijine inițiativa și să voteze. Ciolacu susține că bani există însă nu sunt alocați în funcție de ce priorități ar fi în România, ci doar de dorințele politicienilor.

proteste mineri
proteste mineri

Românii protestează, politicienii profită

Cea mai mare parte a politicienilor au intervenit zilele acestea în protestele de pe Valea Jiului. Peste 120 de mineri au intrat în puțul minei, la 400 de metri adâncime și au anunțat cu greva foamei dacă nu le sunt ascultate doleanțele. Ei cer să li se dea salariile, deconturile de transport și bonurile. Până în prezent, șase mineri au ajuns la spital. Aceștia protestează în condiții groaznice, în speranța că vor fi ascultați. Ei l-au invitat pe premierul Cîțu să coboare în mină și să semneze un acord cu ei. Mai mult, la suprafață, mii de oameni protestează zilnic, pentru a-i sprijini pe mineri. În timp ce minerii vor dreptate, politicienii se folosesc de acest context ș creează dispute pe scena politică.

Un alt exemplu al politicienilor care profită este cel al senatoarei Diana Șoșoacă. Aceasta a mers în mulțimea protestatarilor de pe Valea Jiului și a creat un alt protest, cu sloganul „Jos masca! Pandemia nu există!”.

https://www.facebook.com/CiolacuMarcel/posts/5800311286660938