Cel care a inventat vaccinul Pfizer nu crede că omenirea va scăpa prea curând de coronavirus. Specialistul turco-german are speranța că virusul va dispărea măcar după zece ani. Acesta a transmis un mesaj destul de îngrijorător.

Ugur Sahin și soția sa, Ozlem Tureci, sunt cuplul anului la categoria medicină mondială. Aceștia au reușit să creeze, cu greu, primul vaccin împotriva coronaviruslui, din lume. Compania condusă de Sahin, BioNTech a colaborat cu cei de la Pfizer, pentru a putea realiza vaccinul care deja a fost aprobat în cea mai mare parte a lumii. Mai multe țări au reușit să aducă peste 500.000 de doze. Marea Britanie a luat 500.000, SUA peste un milion, iar Israel a luat 150.000. Și România a primit ieri primele 10.000, iar tranșa de 150.000 va ajunge pe 28 decembrie, cel mai probabil.

Creatorul vaccinului nu crede că scăpăm de COVID-19

Chiar și ala, Sahin are alte păreri. Creatorul vaccinului a participat la o conferință de presă, acolo unde a explicat că virusul nu va putea fi oprit de vaccinuri. Potrivit acestuia, coronavirusul rămâne printre noi mulți ani.

„Virusul va rămâne cu noi în următorii 10 ani”, a spus el, adăugând că „Trebuie să ne obișnuim cu faptul că vor ma exista multe focare”.

Acesta susține că în acest anotimp, vaccinurile nu vor avea putere de finalitate a pandemiei. Sahin a fost întrebat și dacă lumea ar reveni la normal dacă se va vaccina, însă răspunsul cercetătorului a fost destul de complex.

 „Avem nevoie de o nouă definiție a„ normalului ” „Iarna aceasta, vaccinurile nu vor avea impact asupra numărului de infecții, dar e nevoie de ele pentru ca iarna viitoare să putem intra în noul normal”., a conchis Sahin.

Creatorul vaccinului Pfizer face un anunț teribil. „Virusul rămâne în următorii 10 ani”
Creatorul vaccinului Pfizer face un anunț teribil. „Virusul rămâne în următorii 10 ani”

Populația trebuie să se vaccineze

De altfel, Sahin a explicat că ar fi nevoie de 60-70% din populația lumii să se vaccineze pentru a preveni apariția altor focare. Așadar, în fiecare țară în parte este nevoie de vaccinare de peste 50-60%, în așa fel încât rezultatele la nivel global să fie favorabile. Potrivit mai marelui de la BioNTech, dacă virusul se va transmite mai ușor, atunci procentele de vaccinare vor fi tot mai mari.

În afară de BioNTech, chiar și piața rivală, Moderna, testează permanent vaccinurile pentru a afla dac sunt puternice împotriva mutației virusului din Marea Britanie. Sahin este de părere că aceste detalii se vor putea afla în maxim 14 -20 de zile. Chiar și așa, el crede că vaccinul va putea anihila și noua mutație a SARS-COV-2, mult mai periculoasă și mai transmisibilă.

„Vaccinul conține mai mult de 1.270 de aminoacizi și doar nouă dintre aceștia sunt modificați (în virusul mutant)”, spune Sahin. „Asta înseamnă că 99% din proteine ​​sunt în continuare aceleași.”