Cum sărbătorim Paștele în acest an? Klaus Iohannis are răspunsul

Președintele Klaus Iohannis a făcut noi declarații legate de sărbătorile Pascale din acest an. Șeful Statului caută soluții pentru o sărbătoare cât mai normală.

paste 2021 reguli
paste 2021 reguli

Un nou an, o nouă luptă cu pandemia de coronavirus, noi provocări, inclusiv de sărbători. Se apropie una dintre cele mai mari sărbători religioase din întreaga lume: Învierea Domnului. Cu toate acestea, oamenii se întreabă, mai ales românii, cum va fi sărbătorit Paștele. Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații în acest sens.

Iohannis vrea un Paște normal

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis astăzi românilor că își dorește ca pandemia de coronavirus să fie gestionată foarte bine, în așa fel încât, în perioada sărbătorilor dedicate Învierii  și Înălțării Domnului, românii să poată merge la biserică, dar să se poată întâlni și cu familia, în condiții cât mai normale.

paste 2021 reguli
paste 2021 reguli

Anul acesta sărbătorile sunt la o distanță mare (Paștele catolic față de cel ortodox – n.r.). Acum în 4 aprilie vor sărbători catolicii, evanghelicii, reformații, iar la începutul lunii mai vor sărbători creștinii ortodocși. Eu îmi doresc tare mult să gestionăm pandemia în așa fel încât lumea să poată să meargă și la biserică, să se întâlnească, sigur, în cerc mai restrâns, dar să se poată întâlni cu familia fără să avem petreceri cu multe persoane„, a afirmat, miercuri, Klaus Iohannis.

Mai mult, Klaud Iohannis își dorește ca participarea la slujbele de Paște și la sărbătorile din familie să se poată permite. Totul ține de evoluția cazurilor de coronavirus din perioada următoare, dar și de numărul românilor care se vaccinează.

Acesta a promis că va căuta cât mai multe soluții pentru un Paște normal. În același timp, îi roagă pe români să respecte măsurile de coronavirus și să ajute la limitarea pandemiei de pe teritoriul țării. Fără aceste lucruri, românii riscă să aibă un Paște nu tocmai mulțumitor, ținând cont că tot mai multe localități din România intră în scenariul roșu, sau chiar în carantină. Ambele vin cu seturi de măsuri destul de restrictive.

Paștele din 2020, cel mai trist din istorie

Anul trecut, in 2020, a fost cel mai trist Paște pentru milioane de români. Mulți nu au putut veni acasă, din cauza restricțiilor de la granițe. A fost stare de urgență, iar din case se ieșea doar cu declarație pe propria răspundere și cu un motiv bine întemeiat. Mai mult, slujbele au fost ținute fără enoriași, iar Lumina Sfântă a fost adusă din poartă în poartă și la fiecare bloc, de reprezentanții bisericii. Pentru ca anul acesta să nu se mai aplice reguli atât de drastice, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus  raportate la fiecare 24 de ore trebuie să scadă rapid.