Detalii de ultimă oră legate de campania de vaccinare! Ce a transmis medicul Valeriu Gheorghiță

Medicul militar Valeriu Gheorghiță a făcut noi declarații legate de campania de vaccinare. Ce ar urma să se întâmple de la 1 martie.

valeriu gheorghita
valeriu gheorghita

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva coronaviruuslui, a făcut noi declarații despre prima zi a lunii. Acesta a declarat duminică, la Digi24, că de la 1 martie, numărul persoanelor imunizate va creşte datorită majorării numărului de doze care au fost rezervate României. Pfizer trimite doze după doze, cu sutele de mii, urmat de Astra Zeneca și Moderna.

Ce declară Valeriu Gheorghiță

Mai mult, medicul militar Valeriu Gheorghiţă a mai spus și care va fi data la care va fi activată lista de aşteptare de pe platforma creată pentru campania vaccinării din România. Mai mult, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva a vorbit şi despre debutul celei de-a 3-a etape de vaccinare.

În această etapă ar urma să se folosească inclusiv vaccinul Johnson and Johnson, alături de Pfizer, Moderna și Astra Zeneca. Valeriu Gheorghiță a fost întrebat de ce platforma folosită pentrh ampania de vaccinare nu este operaționalizabilă în acest moment. Acesta a explicat că specialiștii muncesc ca lista să fie disponibilă din data de 15 martie. Cu ajutorul acestei platforme, persoanele vor putea analiza câte persoane au în față și vor putea estima când vor ajunge să se vaccineze. Lista de așteptare a fost amânată deoarece s-a urmărit activarea completă a tuturor celor 750 de centre de vaccinare.

Dacă  lista devenea operaționalizabilă  mai devreme, se reduceau foarte mult dintre opţiunile pe care le avea o persoană.

Nu vor mai exista persoane care se vor programa pe un loc liber. Se aşteapta 24 de ore pentru confirmarea programării de către persoanele notificate şi abia dupa aceea se va face altă programare.Aş vrea să menţionez că în momentul de faţă, persoanele cunoscute cu boli cronice, se pot programa singure. La debutul celei de-a doua etape de vaccinare adresate şi bolnavilor cronici, baza de date a fost incompletă. Acum se poate face această programare, individual”, a continuat Valeriu Gheorghiță.

Acesta mai spune că, dacă persoana poate fi identificată în baza de date, atunci se poate apela la operatorii din call center. Sunt 600 de operatori. Aceștia vor prelua 600 de apeluri în aproximativ 5 minute, dar asta nu înseamnă că nu va exista un timp de aşteptare, deoarce pot fi mii de români care să sune în același timp.

valeriu gheorghita
valeriu gheorghita

Ce se întâmplă cu vaccinarea de la 1 martie?

Faptul că l-a nivel național au fost tot mai puține persoane care s-au vaccinat în ultima perioadă este din cauza numărului de doze pe care România l-a primit în luna februarie. Din 1 martie, lucrurile se schimbă radical. Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat că minim 30.000 de oameni se vor vaccina în fiecare zi. Mai mult, specialiștii în Sănătate Publică speră ca să se ajungă rapid la 50.000 de persoane vaccinate. Etapa de vaccinare cu numărul trei, cea destinată pentru toată populația, ar putea debuta în luna aprilie.

Mai mult, Valeriu Gheorghiță a fost întrebat și dacă românii vor putea alege vaccinul împotriva coronavirusului. Acesta a explicat că la momentul de față sunt:

criterii legate de tipul de vaccin, cum este cel cu limita de vârstă la AstraZeneca. Dacă avem o persoană peste 55 de ani, evident vor fi vizualizate doar vaccinurile din centrele care au Pfizer şi Moderna.

Poţi să intuieşti ce vaccin vei primi în funcţie de data rapelului. Cumva, chiar dacă pe centru nu scrie ce tip de vaccin este, fiecare persoană poate să intuiască asta”, a declarat Valeriu Gheorghiţă la Digi24.