Aproape 1 milion de români s-au vaccinat până în prezent și alte sute de mii se află pe listele de programare. Campania de vaccinare a debutat pe 27 decembrie și tot mai mulți oameni caută să se informeze care este diferența dintre vaccinurile de coronavirus. până în prezent, în România au fost aprobate și livrate trei vaccinuri. Primul a fost Pfizer/BioNTech, a urmat Moderna, iar acum AstraZeneca. Iată ce diferențe există între cele trei.

Vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna se folosesc de tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu coronavirusul și nu au riscul de îmbolnăvire cu acesta.

Anticorpii sunt formați de așa natură încât să poată lupta imediat cu virusul real atunci când o persoană care s-a vaccinat a luat contact cu coronavirusul.  ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane. El acționează rapid și transmite informația destinată producerii propriilor proteine virale, față de care, la scurt timp, se vor dezvolta anticorpii.

Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular. Ele nu pătrund în nucleu, arată virusologii.

diferenta vaccinuri
diferenta vaccinuri

Ce conține COVID-19 Vaccine AstraZeneca

O doză de 0,5 ml a vaccinului Astra Zeneca conține adenovirus. Acesta este un virus asemănător răcelii, mult mai fin, care este preluat de la cimpanzeu. El reușește să codifice glicoproteina S (spike) a SARS-CoV-2 , nu mai puțin de 2,5 × 108 unități infecțioase. Producătorii vaccinului explică faptul că acest medicament conține organisme modificate genetic (OMG).

De altfel, serul de imunizare mai conține L-histidină, clorhidrat de L-histidină monohidrat, clorură de magneziu hexahidrat, polisorbat 80 (E 433), sucroză, edetat disodic (dihidrat), apă pentru preparate injectabile, mai arată prospectul.

Câte persoane s-au vaccinat până în prezent

În România, de la debutul campaniei naționale de vaccinare din data de 27 decembrie și până în prezent s-au vaccinat un număr de 930.155 de persoane. Din numărul total, cu vaccinul produs de Pfizer/BioNTech s-au vaccinat 889.756 de oameni, iar cu vaccinul produs de Moderna s-au vaccinat 40.399 de oameni.  Doar în ultimele 24 de ore s-au vaccinat cu Pfizer 33.862 oameni, iar cu Moderna un număr de 4.945.

vaccinare romania
vaccinare romania

Vaccinul Moderna se administrează începând din data de 8 februarie, iar vaccinul Astra Zeneca a ajuns în România și au început deja programările pentru acesta. Vaccinul AstraZeneca se realizează exclusiv în 180 de centre de vaccinare aflate în fiecare județ. De ieri, de la 12.30 și până astăzi, la 10.27, 100.000 de oameni s-au programat la vaccin.