Dragnea scapă de pedeapsă! Instanța a decis ce se întâmplă cu fostul baron PSD

Liviu Dragnea a scăpat de o acuzație destul de gravă, în lipsa unor dovezi concrete și a unor fapte prescrise.

Dragnea scapă de pedeapsă! Instanța a decis ce se întâmplă cu fostul baron PSD
Dragnea scapă de pedeapsă! Instanța a decis ce se întâmplă cu fostul baron PSD

Direcția Națională Anticorupție îl scapă pe Liviu Dragnea de una dintre acuzațiile care i se aduc. DNA a decis clasarea dosarului „Brazilia” în care era implicat fostul șef PSD. Unele fapte s-au prescris, iar pentru o serie de acuzații nu există suficiente probe.

Decizia DNA-ului a fost luată încă din 5 ianuarie. În dosar erau analizate fapte de corupție, potrivit G4media. DNA a decis clasarea întrucât unele fapte s-ar fi prescris, astfel Dragnea iese în mare câștig, deși era principalul acuzat în dosar. Se pare că urmărirea din dosarul penal a avut loc în rem,  neavând caracter al formulării unor acuzații oficiale. S-a încercat strângerea probelor, însă în zadar.

Cum a început totul

În luna iulie a anului 2017, după ce au apărut public mai multe anchete de presă din partea platformei de investigaţii jurnalistice riseproject.ro, legat de faptul că Liviu Dragnea şi-ar fi cumpărat o vilă, prin interpuşi, pe ţărmul Oceanului Atlantic, la Fortaleza, în Brazilia, DNA a intervenit rapid.

„În acest dosar, constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii au dispus, la data de 19 februarie 2016, începerea urmăririi penale in rem (față de fapte) sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție și asimilate corupției.

După începerea urmăririi penale in rem au fost administrate mijloace de probă constând în audieri de martori, ridicări de documente, solicitări de relații de la autoritățile naționale și de la autoritățile din Brazilia”,au arătat cei de la DNA pe 7 iulie 2017.

Dragnea scapă de pedeapsă! Instanța a decis ce se întâmplă cu fostul baron PSD
Dragnea scapă de pedeapsă! Instanța a decis ce se întâmplă cu fostul baron PSD

Fostul baron al social democraților, Liviu Dragnea, a fost anchetat pentru spălare de bani şi în Brazilia. Anchetatorii i-au analizat dosarul și lui Mugurel Gheorghiaş, zis Melcul. Informaţiile au fost confirmate de un procuror din Brazilia, conform jurnaliştilor de la riseproject.

Cum spăla Dragnea banii

Se pare că magistratul a povestit că Liviu Dragnea și Mugurel Gheorghiaș ar fi implicați cu adevărat în această poveste. Acesta l-ar fi împuternicit pe un taximetrist local, Cursino Campos Junior, să cumpere o vilă cu piscină și teren de tenis, pe plaja din Cumbuco, o localitate la ţărmul oceanului Atlantic, lângă Fortaleza, în nord-estul Braziliei. Procurorii brazilieni și-au dat seama imediat că este vorba despre spălare de bani, deoarece taximetristul era cunoscut ca o persoană fără prea multe venituri și cu un trai modest.

Chiar dacă dosarul s-a clasat momentan din cauza lipsei probelor sau a prescrierii faptelor, Dragnea nu scapă de alte probleme care îi fca viața un chin. Fostul șef PSD are două condamnări pentru care se află în spatele gratiilor. Acesta a fost condamnat la doi ani de detenție cu suspendare în dosarul fraudei de la referendumul de suspendare a lui Traian Băsescu şi la 3 ani şi jumătate cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman. În închisoare este din mai 2019 și speră că va putea ieși în libertate în toamna acestui an, pe bună purtare. De altfel, cunoscutul politician mai are două dosare la DNA.

Unul dintre ele este Tel Drum, acolo unde Dragnea are calitate de inculpat pentru fraudă cu fonduri europene. Un alt dosar este cel al vizitei în SUA la Trump. Aclolo, Dragnea a fost pus zilele trecute sub urmărire penală pentru trafic de influenţă şi folosire a influenţei de lider de partid pentru obţinerea de foloase care nu i se cuveneau.

Sursă foto reprezentativ: Fanatik.