Pământurile Afganistanului își cer din nou tirbutul. Cel puțin nouă oameni au murit uciși, în urma unui atac al elicopterului militar în care se aflau.

Ce au transmis autoritățile

Cel puţin nouă persoane şi-au pierdut viaţa după ce un elicopter militar a fost doborât în centrul Afganistanului, au anunţat joi autorităţile afgane. Atacul vine după zile întregi cu astfel de evenimente. Astfel, deși pe pământul său erau semnate tratate de pace, Afganistanul devine din nou o zonă puternică de conflict.

Elicopter atacat în Afganistan
Elicopter atacat în Afganistan

Incidentul a avut loc într-un district al provinciei Wardak, loc în care forţele guvernamentale afgane luptă împotriva miliţiilor locale. Atacurile sunt aproape zilnice.

Cel care a declarat că elicopterul a fost doborât a fost  preşedintele afgan, Ashraf Ghani. Acesta a vorbit despre tragicul eveniment în cadrul unei ceremonii la palatul prezidenţial, promiţând că cei responsabili vor fi grav pedepsiţi.

Ministerul afgan al Apărării anunțase cu puțin timp că „patru membri ai echipajului şi cinci membri ai forţelor de securitate” şi-au pierdut viaţa în atac. Pentru aceștia nu s-a mai putut decât transmite doliu familiilor îndurerate.

În ultimele luni, pământurile Afganistanului au devenit gazda unor noi conflicte puternice. Violențele au devenit din nou zilnice pe teritoriul țării, chiar dacă în septembrie începuse primele negocieri de pace de la Doha. Negocierile de pace au fost purtate între guvern și talibani, iar la început păreau că dădeau roade.

Din păcate, situația nu este nici pe departe una bună. În toate zonele rurale este război, mai ceva ca înainte de semnarea tratatelor de pace. Și la Kabul, nu există zi fără o explozie.

De altfel, alte patru persoane au fost ucise și încă nouă s-au ales cu răni grave, care le pun viața în pericol, după ce astăzi un autobuz a fost atacat. Mijlocul de transport a explodat pe o stradă intens circulată din capitala afgană.

Deși NATO plănuia să retragă tot mai multe trupe din Afganistan, rămâne de văzut care va fi poziția alianței după ce teritoriul a devenit din nou zonă majoră de conflict, când toată lumea credea că în sfârșit, după 20 de ani, se va putea instala pacea.

Sursă foto: sugestiv/ arhivă online