Este bun vaccinul AstraZeneca? Ce spune Alexandru Rafila

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a făcut noi declarații legate de vaccinul Astra Zeneca. Este util acest vaccin? Iată ce spune specialistul.

alexandru rafila
alexandru rafila

Deputatul social democrat Alexandru Rafila, cunoscut mai mult ca reprezentantul României la OMS, a făcut noi declarații legate de problemele actuale din pandemie. Acesta a explicat tranșant că vaccinul AstraZeneca este un ser de imunizare împotriva coronavirusului  „bun și sigur”. Acesta a explicat și care a fost de fapt motivul pentru care Astra Zeneca Oxford a fost suspendat.

Ce a transmis Alexandru Rafila

Alexandru Rafila susține că vaccinul produs de Oxford este unul foarte bun. De aceea, în momentul în care apare și cea mai mică problemă sau eroare, vaccinarea se suspendă pentru a se putea face o analiză rapidă.

Proporția de persoane care a suferit probleme de sănătate nu este mai mare față de populația care nu a fost vaccinată. Când apare o suspiciune lotul este oprit de la vaccinare. Opinia mea este că e un vaccin bun si sigur, dar nu putem să luăm lucrurile ca atare decât când o autoritate competentă își spune opinia”, susține Rafila.

Astra Zeneca
Astra Zeneca

Acesta a analizat bilanțurile din fiecare țară. În urma analizei, Alexandru Rafila susține că vaccinul este unul sigur și că au existat doar anumite situații în care loturile suspecte au dus la suspendarea vaccinării. Ulterior, după ce se vor face ample analize, mai mult ca sigur se va relua vaccianrea cu Astra Zeneca.

Ce a decis România

Analizând situația țărilor în care vaccinul produs de Astra Zeneca Oxford a fost suspendat, România a fost nevoită să ia o decizie. În primă fază s-a transmis că lotul suspect din Austria nu a fost folosit în România. Cu toate acestea însă, în țara noastră a fost folosit cel de-al doilea lot suspect, găsit cu probleme în Italia.

În acest context, România a luat hotărârea să continue vaccinarea cu AstraZeneca, însă a suspendat imunizarea cu lotul de vaccin ABV2856, pentru care Italia a semnalat probleme. În continuare, Astra Zeneca Oxford livrează în România zeci de mii de vaccinuri. Situația celor două loturi suspecte a destabilizat încrederea românilor. Zilnic sunt anulate mii de programări făcute la Astra Zeneca, însă există români care merg, voluntar, să se vaccineze, pe locurile lăsate liber. Joi, OMS și EMA vor face noi precizări legate de acest vaccin.