Legea cunoscută de „kurzarbeit” a fost promulgată oficial în România. Angajatorii pot reduce timpul de muncă al salariaților cu până la 80%. Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de astăzi proiectul de lege prin care  se oferă  posibilitatea reducerii timpului de lucru pe durata pandemiei cu până la 80%.

Ce prevede legea

Conform noului act normativ, în perioada stării de urgenţă sau de alertă de pe teritoriul țării, dar şi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă, de alertă sau asediu, companiile care au probleme pot reduce programul de lucru. În acest context, angajații primesc cu 25% mai puțini bani la drepturile salariale. Angajatorii trebuie  să obțină acordul scris al reprezentantului salariaților pentru această reducere de program și pentru schimbarea veniturilor salariale.

Legea a primit undă verde de la parlamentari încă de la începutul lunii martie. În raportul Comisiei de muncă s-a declarat că este utilă prelungirea măsurii de reducere a activităţii de la 50% până la cel mult 80%. S-a decis un astfel de lucru pentru s-a constatat că în perioada stării de alertă sau de urgenţă activităţile entităţilor economice au fost reduse cu mai mult de 50%.

decrete_klaus_iohannis
decrete_klaus_iohannis

Guvernul achită 75% din salarii

Mai exact, angajatorii care demonstrează că sunt în situații grave din cauza pandemiei pot reduce durata de muncă cu până la 80%, iar Guvernul subvenționează 75% din diferența dintre salariul normal și cel pentru program de muncă redus. Cu toate acestea însă statul român nu va putea acoperi tot salariul angajatului. Mai exact, acesta va primi până la valoarea salariului mediu brut pe economie.

În toată perioada în care vor avea scăzut timpul de muncă, salariaţii afectaţi de măsură beneficiază de o indemnizaţie de 75% din salariul de bază brut lunar. Indemnizația este dată potrivit  orelor de micșorare a programului de lucru, menționează legea.

De altfel, pe perioada de aplicare a programului „kurzarbeit” este interzisă angajarea de personal pentru prestarea unor activități identice ori similare cu cele prestate de către salariații al căror timp de muncă a fost redus. Altfel de activități atrag asupra lor consecințe deosebit de grave.

Lege Program de Lucru