Sunt vești bune pentru românii care doresc să se vaccineze. Începând cu data de 15 martie, România va avea încă 74 centre de vaccinare, pe lângă sutele deja active. Anunțul a fost făcut oficial de medicul militar colonel doctor Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare.

Ce declară Valeriu Gheorghiță

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a făcut noile declarații într-o conferință de presă. Acesta a anunțat că se vor deschide 74 de noi centre de vaccinare din 15 martie.

centre vaccin
centre vaccin

74 de noi centre de vaccinare, la nivel național, cu posibilitate de programare de mâine, 10 martie, și demararea activităților de vaccinare propriu-zisă din 15 martie. Aceste 74 de noi cabinete vor fi destinate, de asemenea, persoanelor vulnerabile, persoanele peste 65 de ani, persoanelor cunoscute cu boli cronice, persoanelor cu dizabilități. Zilnic, în aceste cabinete, se pot vaccina aproximativ 4.440 de persoane. Practic, în total, pe perioada de 28 de zile, pentru prima doză putem asigura 120 de mii de persoane noi care se vor putea vaccina”, a spus Valeriu Gheorghiță.

România cere vaccinarea

La ora actuală, românii au de ales dintre trei vaccinuri: Astra Zeneca, Pfizer / BioNTech și Moderna. Din aprilie, la noi în țară ar putea ajunge și vaccinul Johnson and Johnson. Acesta din urmă ar fi efectuat într-o singură doză, față de celelalte trei. În acest moment, în România se desfășoară a doua etapă de vaccinare. Este vorba despre etapa destinată medicilor, persoanelor cu comorbidități, dizabilități, românilor din centrele sociale precum și toți angajații din domeniile esențiale. Până în luna aprilie, specialiștii în Sănătate Publică speră că va debuta inclusiv și etapa a III-a. Aceasta va fi ultima etapă a campaniei, iar în cadrul acesteia se va putea vaccina toată populația.

Până atunci, românii speră că vor fi atât mai multe centre de vaccinare, cât și mai mutle doze. Până în acest moment, din cauza dozelor puține de vaccin, centrele nu au atins capacitatea maximă a vaccinărilor pe zi. Doritori sunt, însă companiile producătoare ale vaccinurilor nu au mai trimis atât de multe tranșe. Cu toate acestea, premierul Florin Cîțu declara zilele trecute că România va ajunge într-un punct în care se vor putea face până la 100.000 de vaccinări pe zi. Cu toate acestea, alte țări ar sta și mai rău la acest capitol.

Mai mult, la ultimul bilanț internațional, România era în top 3 în Europa cu cele mai multe vaccinări/raportat la întreaga populație a țării.