Este știrea zilei! Ministrul Turcan a spus ce se întâmplă cu pensiile și cu vârsta de pensionare a românilor

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a ieșit public cu declarații incendiare. Ce se întâmplă cu pensiile românilor.

raluca turcan
raluca turcan

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, făcut noi declarații duminică, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV. Aceasta a vorbit despre vârsta de pensionare, un subiect aprins pentru români! Potrivit Ralucăi Turcan, vârsta rămâne la 65 de ani! Cu toate acestea, angajaţii din sistemul public pot alege ca după această vârstă să mai muncească până la 70 de ani. Dacă ei vor alege acest lucru, pensia nu va fi cumulată cu salariul de la stat.

70 de ani, vârstă obligatorie de pensionare?

Raluca Turcan a fost întrebată duminică, în emisiunea Insider Politic de la Prima Tv, dacă va fi mărită vârsta de pensionare. Aceasta a ținut să îi lămurească pe toți românii, pentru a nu mai exista temeri. Cele mai multe discuții din ultima perioadă au scos la iveală faptul că românii credeau că vârsta de pensionare va fi obligatorie la 70 de ani. Ei bine, nu este așa.

Nu. Vârsta de pensionare rămâne 65 de ani. Guvernul pregăteşte un proiect prin care angajaţi în sistemul public care îşi doresc să muncească mai mult să aibă opţiunea de a se pensiona la 70 de ani. Vârsta standard de pensionare rămâne însă 65 de ani. (…)Aceasta este o oportunitate pe care o acordăm în sistemul public ca după vârsta standard de pensionare, care este 65 de ani, să poată să muncească până la 70 de ani”, a afirmat ministrul Muncii.

Raluca Turcan a mai explicat că în această situație, pensia nu va fi cumulată cu salariul. Până în prezent, romanii puteau face acest lucru de la un an la altul. Singurul lucru de care aveau nevoie era acordul șefului de instituție. Acum, Turcan explică faptul că, în momentul în care ajungi la vârsta de pensionare şi alegi să continui și să te pensionezi la 70 de ani, contractul tău de muncă merge mai departe. Nu intri şi în pensie, deci nu vei putea cumula pensia cu salariul.

raluca turcan
raluca turcan

Nu există excepție de la regulă

Chestionată și în legătură cu ce vor face într-o astfel de situație toți magistraţii Curţii Constituţioale, care primesc şi pensie şi salariu, Raluca Turcan a detaliat subiectul. Aceasta a spus că nu se va face nicio excepție, nici măcar în acest caz!

Fostul vicepremier, Raluca Turcan a mai explicat că acest proiect de lege ar putea fi prezentat în viitoarea şedinţă de Guvern. Astfel, este vorba despre doar câteva luni până când va fi aprobat. Cei mai mulți dintre politicieni s-au arătat mulțumiți de propunere. Așadar, se va vota în unanimitate, mai mult ca sigur.