Ultimul vaccin aprobat acum o săptămână de Uniunea Europeană este vaccinul Johnson & Johnson. Acesta este programat să ajungă curând și în România. Autoritățile au realizat o nouă comparatie între cele patru seruri de imunizare, pentru ca oamenii să știe cu ce se vaccinează.

Cum funcționează fiecare vaccin

Uniunea Europeană a aprobat până în prezent patru vaccinuri împotriva COVID-19 dezvoltate de companiile Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson. Primele două au la bază ARN mesager și merg pe o structură destul de asemănătoare. De partea cealaltă, vaccinurile AstraZeneca și Johnson & Johnson sunt dezvoltate pe baza unui vector viral nereplicativ. Ultimul aprobat este diferit de primele trei, din punctul de vedere al administrării. Acesta se face într-o singură doză.

Conform datelor publicate oficial, cea mai mare eficacitate o are vaccinul Pfizer, 95%. Acesta este urmat de Moderna cu 94,1%. AstraZeneca are o eficacitate de 60%, în timp ce Johnson & Johnson 67%. Chiar și așa, toate patru sunt folosite la cote maxime.

Vaccinul cel mai ușor de păstrat este cel al companiei AstraZeneca, care poate fi păstrat pentru 6 luni la o temperatură cuprinsă între 2 și 8 grade Celsius. Distribuirea acestuia în întreaga lume este mult mai ușoară. Mai mult, Moderna a început deja să dezvolte un vaccin care se poate ține în astfel de condiții. Acesta ar fi al doilea vaccin utilizat împotriva coronavirusului, produs de gigantul farmaceutic.

vaccin covid
vaccin covid

Ultimul vaccin aprobat în Uniunea Europeană este vaccinul Johnson & Johnson. Acesta va ajunge curând și în România, cel mai probabil în a doua săptămână din aprilie.

Vaccinul se administrează într-o singură doză. Acesta ar putea fi folosit în primul rând în centrele mobile și la românii care locuiesc în spații greu accesibile. De altfel, toți românii care doresc să se imunizeze cu Johnson and Johnson o vor putea face. Până la sosirea acestuia în România, ne putem folosi de vaccinurile produse de Astra Zeneca (având rapelul la 56 de zile), Pfizer/BioNTech (având rapelul la 21 de zile) și Moderna (cu rapel la 28 de zile).