Franţa a luat o decizie unică în Europa. De teama pandemiei cu noua tulpină britanică, autoritățile au luat o măsură, în premiera. Mai exact, Franța ăutorizează tratamentul-minune anti coronavirus  dezvoltat de un laborator american.

Mai exact, Guvernul francez pune la dispoziţia pacienţilor în vârstă de peste 80 de ani sau imunodeprimaţi un tratament de coronavirus. Acesta va fi disponibil din primele zile ale lunii martie. Este vorba despre un tratament cu anticorpi monoclonali, bamlanivimab. Tratamentul aparține laboratorului american Eli Lilly a cărui eficienţă este controversată, relatează Le Monde.

Cum acționează tratamentul

Anticorpii monoclonali sunt cei imită molecule produse de către organismul uman în cazul unei agresiunivirale. Aceștia ar fi utili în tratarea coronavirusului. Francezii acceptă riscul de a încerca noul tratament, mai ales că noia tulpină de coronavirus se înregistrează la jumătate din cazurile raportate la fiecare 24 de ore.

Guvernul francez a făcut noi declarații. Autoritățile au anunțat că speră ca tratamentul , cu speranţa ca tratamentul să ajute medicii să reducă din pandemie. Ministrul francez al Sănătăţii Olivier Véran a dat detalii despre tratamentul care deja a apărut deja în centrele francezilor.

”Aproximativ 83 de centre spitaliceşti au primit deja mii (de doze) ale acestui tratament, care va putea începe să fie administrat cu prudenţă, iniţial în cadrul spitalicesc, pacienţilor în vârstă de peste 80 de ani sau care au probleme de imunitate”, anunţa el într-o conferinţă de presă.

Anunțul a fost făcut în urma unei reuniuni a specialiștilor în Sănătate Publică. Aceștia au dezbătut importanța aprobării unui tratament de coronavirus. Momentan, nu se știe numărul exact al dozelor de tratament.

Franţa a decis să se poziţioneze în tratamente inovatoare, pentru a reda un impuls luptei împotriva crizei sanitare”, anunţă Palatul Elysée.

Tratamentul denumit Bamlanivimab este realizat pentru sprijinul tratării formelor uşoare şi moderate de coronavirus. El se folosește la adulţi nespitalizaţi, dar care prezintă ”un risc crescut de evoluţie către o formă gravă” a bolii. Astfel, riscul de deces la acești pacienți ar putea fi redus până la minim. Tratamentul se folosește la pacienți cu vârsta de peste 80 de ani care au o imunitate scăzută din cauza chimioterapiei, a transplantului de organe și a bolilor renale. Anticorpii monoclonali ajută ca virusul să nu se mai multiplice în corpul uman.

Medicii recomandă ca tratamentul să fie aplicat în maxim 5 zile de la debutul simptomelor, pentru o eficiență maximă.

tratament covid franta
tratament covid franta

Anticorpii monoclonali de această formă se administrează prin perfuzie intravenoasă. Medicii aplică pacientului perfuzia timp de o oră. Ulterior este nevoie ca pacientul să fie supravegheat timp de o altă oră. Acesta ar putea avea reacții adverse, motiv pentru care este nevoie să se intervină la timp.

Tratamentul, util pentru tulpina britanică

În nota DGS se arată că eficienţa tratamentului nu este demonstrată împotriva variantelor sud-africană şi braziliană ale SARS-COV-2. Din acest motiv, mai mulți medici sunt reticenți.

Pentru Franța, medicamentul este bun, în contextul în care, în această țară, mii de cazuri sunt cu tulpina britanică. Noua mutație se extinde de la o oră la alta la populație. Astfel că, tratamentul cu anticorpi nu a fost ales întâmplător de francezi.

El ”funcţionează bine împotriva variantei britanice, un lucru important, în contextul în care această variantă va deveni dominantă”, declară pentru AFP o specialistă în imunologie de la Universitatea Sorbona, Brigitte Autran.