Florin Cîțu, declarații finale despre redeschiderea școlilor. Ce se întâmplă cu examenele

Elevii și profesorii primesc vești noi de la Guvern. Mai sunt doar câteva zile până la redeschiderea școlilor.

Florin Cîțu, declarații finale despre redeschiderea școlilor. Ce se întâmplă cu examenele
Florin Cîțu, declarații finale despre redeschiderea școlilor. Ce se întâmplă cu examenele

Redeschiderea școlilor este tot mai aproape pentru români. Autoritățile pregătesc mai multe schimbări. Testele naționale ar putea fi înlocuite.

Ce declară autoritățile

Prim ministrul Florin Cîțu a explicat că pe elevi îi asteaptă noi schimbări. Potirvit acestuia, tezele ar putea fi înlocuite cu o altă formă de evaluare. Cîțu a confirmat că se iau în calcul mai multe variante.

Mai mult, potrivit acestuia, redeschiderea şcolilor va fi stabilită clar pe 2 februarie. Atunci se vor decide scenariile finale după care elevii se vor întoarce în clase. Clar este faptul că, potrivit primelor propuneri, indiferent de situația din România, elevii de grădiniță, I-IV și clasele terminale vor merge clar la școală. Pentru ceilalți, în funcție de cazurile de coronavirus, sunt stabilite alte scenarii.

Florin Cîțu consideră că, dacă lucrurile rămân la fel ca până acum, legat de modul în care se face față pandemiei în România, mai mult ca sigur şcolile vor fi redeschise pe 8 februarie. Totul este o chestiune de timp și de analiză a autorităților.

Decizia se va lua pe 2 februarie. Şi noi ne uităm, zilnic primesc de la domnul Arafat statisticile şi analize şi în detaliu şi ne uităm exact să vedem cum evoluează pandemia. Este un alt lucru important pentru că noi toţi ne axăm acum pe campania de vaccinare, ceea ce e important să comunicăm, dar trebuie să nu uităm că, încă, în România există o pandemie şi la nivel global. Trebuie să păstrăm măsurile de restricţie, trebuie să purtăm mască, distanţarea socială şi toate celelalte măsuri care au dat rezultate până astăzi. Monitorizăm clar, zilnic, situaţia. Dacă lucrurile rămân aşa cum sunt, este clar că vom începe pe 8 februarie cu acele condiţii pe care le-a anunţat domnul preşedinte când a enunţat că vom deschide şcolile pe 8 februarie”, a explicat Florin Cîţu, la Europa FM.

Florin Cîțu a explicat că autoritățile au luat la cunoștință importanța redeschiderii școlilor. Acesta susține și relansarea econimiei, însă miile de cazuri înregistrate zilnic nu permit o relaxare atât de bruscă a tuturor măsurilor. Potrivit acestuia, relaxarea măsurilor se va face în funcție de numărul românilor care doresc să se vaccineze.

Vaccinarea, cheia în relaxarea măsurilor

Până în prezent au reușit să se vaccineze aproape jumătate de milion de români. În etapa a doua a campaniei naționale de vaccinare împotriva coronavirusului sunt așteptați la vaccinare peste 5,5 milioane de români. Este vorba despre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice, românii angajați ai domeniilor esențiale. Lor li se alătură și angajații din centrele sociale, dar și din cele medicale.