Groază pentru românii care fac dializă! Rata de mortalitate crește la 25%. Iată de ce

Vești proaste pentru românii care fac dializă. Rata de mortalitate, produsă de coronavirus, pentru această categorie de pacienți este de 25%.

dializa romani coronavirus
dializa romani coronavirus

Românii care fac dializă sunt cei din linia I în fața infecției cu coronavirus. Noi studii au arătat că acești oameni cedează cel mai repede în fața bolii. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva coronavisului, Valeriu Gheorghiță, a ieșit astăzi cu noi declarații de presă. Acesta a explicat că românii care efectuează dializă sunt o categorie grav afectată de pandemie. Ei sunt cel mai expuși în fața morții, indiferent de eforturile depuse de medici.

Din păcate, cele mai multe cazuri de deces din România sunt ale românilor care aveau o vârstă extrem de înaintată. Alte cazuri de deces au fost raportate la români care aveau diabet, boli pulmonare, boli cardiovasculare și boli autoimune.

„Evaluarea impactului vaccinării în rândul persoanelor care efectuează dializă cronică. Am solicitat o centralizare a datelor de la principalii operatori de dializă din România. Au răspuns operatorii care dețin aproximativ 78 de clinici de dializă totalizând aproximativ 11.100 de persoane cu dializă cronică. În romania sunt aproximativ 13.000 de persoane care efectuează dializă cronică. Aceatsa categorie de pacienți a fost grav afectată în pandemie, rata de deces medie înregistrată fiind de aproximativ 25% în rândul cazurilor diagnosticate cu SARS-COV-2. Aproape 60% din cei 11.100 au fost vaccinați cu prima doză. Și-au exprimat dorința de vaccinare 70% din persoanele care efectuează dializa. Observam o tendință de scădere a cazurilor confirmate în rândul pacienților dializați de la debutul campaniei de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu-Gheorghiță
Valeriu-Gheorghiță

Cazurile de deces au crescut considerabil

În bilanțul de astăzi, Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului anunță o nouă creștere a cazurilor de deces, provocate de coronavirus.  Potrivit GCS, până astăzi, 20.013 persoane diagnosticate cu infecție cu coronavirus au pierdut lupta cu viața. De luni și până marți au fost raportate 119 decese. Este vorba despre 68 bărbați și 51 femei. Aceștia au fost internați pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă și pe secțiile generale ale spitalelor suport coronavirus.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 4 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 6 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 38 decese la categoria de vârstă 60-69 ani. Mai mult,  41 decese au fost raportate la categoria de vârstă 70-79 ani și 29 decese la categoria de peste 80 de ani.

dializa romani coronavirus
dializa romani coronavirus

Din numărul total înregistrat de ieri și până azi, 118 decese au fost la persoane care aveau și boli grave, iar un deces este raportat la o persoană care nu avea istoric medical cu comorbidități.

Românii, pacienți și medici, luptă din greu cu boala. Grupul de Comunicare Strategică anunță că în spitalele suport coronavirus de pe teritoriul întregii țări, numărul total de persoane internate cu SARS-COV-2 este de 7.463. Dintre acestea, 978 sunt internate pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă și luptă din greu pentru viața lor.

sursă foto sugestiv -arhivă online