Minim 250 de milioane de doze ar putea fi create de francezi până la finele anului. Ministrul francez al Economiei și Finanțelor a anunțat oficial astăzi că Franța va începe de miercuri să își producă propriul vaccin împotriva coronavirusului.

„Producţia va începe în această săptămână, mai exact miercuri, la Delpharm, în fabrica sa din Saint-Remy-sur-Avre (oraş din nord-vestul Franţei, n.r.), pentru compania germană BioNTech”, partenerul grupului farmaceutic american Pfizer, a anunţat ministerul francez, scrie AFP, citată de Agerpres.

Se pare că autoritățile vor începe producția mai multor loturi test în prima parte a proiectului, pentru a verifica standardele la care se ridică serul împotriva coronavirusului. Ulterior, faza următoare a proiectului va fi crearea loturilor comerciale ale vaccinului.

Sprijin la fel ca în cazul Pfizer/BioNTech

Ministerul Economiei şi Finanţelor a reamintit că sub-contractantul Delpharm este membru al  companiilor sprijinite în ultimele luni de către statul francez, prin intermediul schemei de ajutorare anunțate de guvern la jumătatea lunii iunie 2020. Datorită banilor primiți de la Guvern, Delpharm va putea  să ambaleze în flacoane vaccinul produs de Pfizer-BioNTech.

vaccin franta
vaccin franta

Comparativ cu cei de la Delpharm, compania suedeză Recipharm va produce vaccinuri pentru compania americană Moderna „începând de la jumătatea lunii aprilie”, în fabrica sa din Monts, o localitate din vestul Franţei.

Grupul francez Sanofi va produce pentru Janssen – filială a grupului Johnson & Johnson – vaccinul său anti-COVID-19 în uzina din Marcy-l’Etoile,în zona de Sud Est  a Franței.

„Când punem toate aceste lucruri cap la cap, ajungem la cel puţin 250 de milioane de doze care vor ieşi din fabricile franceze până la sfârşitul anului, cumulat”, a adăugat acelaşi minister.

Mai mult, de la debutul campaniei de vaccinare din Franța, peste 9,3 milioane de oameni au primit cel puțin prima doză a vaccinului împotriva COVID, iar alte 3,1 milioane de persoane au primit și a doua doză de vaccin.

Epidemia afectează din ce în ce mai mult acestă țară. Sunt peste 30.000 de persoane spitalizate, iar 5.400 sunt internate pe secțiile de terapie intensivă. Viața acestora din urmă atârnă de un fir de ață.