Înnisiparea plajelor din Constanța, oprită de DNA. Motivul este uluitor

Operațiunea de înnisipare a plajelor de pe litoralul Mării Negre a fost oprită de DNA! Ce au găsit autoritățile în nisip.

plaje innisipare constanta
plaje innisipare constanta

Procurorii anti-corupție au solocitat, în regim de urgență, oprirea excavărilor pe litoral. Aceștia au luat decizia imediat după ce în larg au fost descoperite monede cu valoare arheologică. Dacă vor mai fi găsite astfel de obiecte în continuare, zona ar putea deveni un sit arheologic.

DNA se ocupă de verificarea birocrației, pentru a afla care au fost condițiile pentru care s-au dat aprobările necesare pentru lărgirea plajelor. Persoanele implicate în proiect au declarat că înainte să înceapă săpăturile, zona a fost scanată. În acest moment, situația nu este una roz. Operatorii se tem că lucrările făcute din bani europeni vor fi blocate. Dacă acest lucru se întâmplă, atunci proiectul se duce pe apa sâmbetei, deoarce nu va putea fi refinanțat!

Unde au fost găsite obiectele de mare valoare

La 12 km distanță în largul mării, în dreptul plajei Modern din Constanta, au fost găsite în nisipul proaspăt excavat monede antice. Cei care au analizat obiectele sunt de-a dreptul uimiți!  Zona a fost restricționată pe loc! Zilele următoare, scafandrii se vor ocupa de verificarea mai amplă a zonei. Îm acest caz, procurorii DNA nu au anunțat până acum dacă cercetează o infracțiune de abuz în serviciu sau dare de mită.

Direcția Națională Anticorupție a afirmat oficial că a deschis un dosar de cercetare. Mai mult, DNA a solicitat de urgență suspendarea extragerii nisipului pe o suprafață de 4,2 kilometri pătrați. Hotărârea va rămâne în vigoare până când specialiștii vor confirma dacă olandezii extrag sau nu nisip dintr-un sit arheologic.

Lucrările pe fundul mării și navigația în raionul maritim respectiv sunt interzise.”, A declarat Cornel Pavel, din partea Statului Major al Forțelor Navale.

Reprezentanții Apelor Române, care au contractat compania olandeză pentru lucrări, susțin că dacă restricțiile se prelungesc există un risc mare ca zona Constanta – Cazino – Portul Tomis să rămână fără plaje extinse până la finalizarea anchetei DNA. Aceștia se tem de o astfel de situație, mai ales că nu mai este foarte mult până la deschiderea sezonului estival.

Purtătorul de cuvânt al Apelor Române, Ana Maria Agiu explică faptul că ancheta DNA ar duce la costuri suplimentare pe proiect. Aceasta anunță că există șanse foarte mari ca România să fie sancționată de Uniunea Europeană, în acest context.

plaje innisipare constanta
plaje innisipare constanta

Reprezentantul conducerii proiectului declara anul trecut că nisipul nou provine dintr-o zonă autorizată în prealabil pentru excavări, iar unul dintre cercetătorii UNESCO implicați susține și el că zona respectivă a fost verificată cu roboți subacvatici. Cu toate acestea, iată-ne astăzi în fața unui patromoniu.

Ce declară reprezentanții UNESCO

Cătălin Dobrinescu, cercetător arheolog UNESCO, a vorbit despre constatarea la fața locului. Acesta neagă faptul că se știa de existența unui sit arheologic.

Noi suntem doar specialiștii care constatăm la fața locului dacă respectivul perimetru are sau nu potențial arheologic. La momentul din 2017, noi nu am constatat niciun fel de element în zona respectivă. În perimetrele puse la dispoziție de către beneficiar nu am constatat niciun element de interes istoric sau arheologic.”

Potrivit companiei olandeze, plajele din Năvodari și Mamaia au fost deja extinse cu aproape cinci kilometri din cei șapte propuși. Astfel, situația nu este deloc una plăcută pentru inițiatorii proiectului.

Sursă foto: sugestiv / arhiva online