INSP anunță că până la finele lunii martie au fost confirmate 562 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care au creat panică printre medici. Aceste îmbolnăviri sunt date de noIle tulpini identificate și pe teritoriul țării. Acestea sunt mult mai periculoase, deoarece se transmit mai rapid și crează forme grave ale bolii.

Câte cazuri sunt din fiecare tulpină

Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunțat că, până la data de 28 martie, au fost confirmate 562 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2.  Din numărul total, 557 – cu varianta britanică (B.1.1.7), trei cazuri cu varianta sud-africană (B.1.351) şi două cazuri cu varianta braziliană (P.1). Toate cazurile sunt raportate în tot teritoriul țării, ceea cea arată o transmitere masivă a noilor tulpini.

cazuri tulpina britanica
cazuri tulpina britanica

Ultimul caz nou confirmat cu varianta sud-africană (B.1.351) este al unui bărbat cu vârsta de 51 de ani. Acesta face parte dintr-un focar familial cu trei cazuri de coronavirus din municipiul Bucureşti. Se pare că doar două sunt confirmate cu această variantă a virusului. Este cazul index al focarului, având istoric de călătorie doar în ţară. Locul expunerii nu poate fi stabilit. Din acest motiv, medicii se tem că virusul se extinde mai rapid de cât se crede și că există și cazuri neidentificate până în prezent.

Potrivit specialiștilor de la INSP, până la data de 28 martie, rata de confirmare cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC) a fost de 53,5%.

Până la data de 28 martie au fost înregistrate la INSP – CNSCBT un număr de 1.050 de secvenţieri. Cele patru laboratoare care au raportat rezultatele sunt: Institutul „Cantacuzino”, Institutul „Matei Balş”, MedLife şi Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava. În toate aceste instituții sanitare se analizează zilnic zeci de probe suspecte. Toate tulpinile identificate recent sunt mult mai periculoase decât cea clasică. Este dovedit din punct de vedere medical că noile tulpini formează simptome mult mai grave ale bolii.