Vești noi pentru bugetarii implicați în discuția sporurilor de la locul de muncă! Vicepremierul Kelemen Hunor a  făcut în această seară noi declarații legate de sporurile bugetarilor. Acesta a dezbătut unul dintre cele mai sensibile subiecte din scena politică, dar și din întreaga țara. Potrivit celor spuse de liderul UDMR,  majoritatea sporurilor de care beneficiază în prezent cei mai mulți dintre bugetari vor fi desființate. Măsura va intra în vigoare începând cu anul viitor. Decizia este una luată pe fondul crizei economice provocate de coronavirus, dar și pentru a crea egalitate între angajați.

Kelemen Hunor anunță anularea tuturor sporurilor din sectorul bugetarilor

Vicepremierul a explicat, într-o emisiune la Realitatea Plus, că sporurile ar putea fi înlocuite de premii pentru cei care fac performanță și sunt eficienți. Astfel, angajatorul va putea motiva și va putea face o reală diferență între românii doritori de muncă și românii doritori doar de salariu.

„Urmează un proiect de lege prin care toate sporurile vor fi discutate și marea majoritate a sporurilor vor fi anulate, fiindcă nu se poate prin ordonanță de urgență. Trebuie o analiză foarte serioasă. (…) În acest an sporurile rămân în venitul de bază. (…) Marea majoritate a sporurilor trebuie să dispară și eventual pentru ordonatorii principali de credite trebuie lăsată posibilitatea de a da premii pentru cei care au performanță, pentru cei care au eficiență și atunci se poate diferenția între oameni care își fac treaba așa cum trebuie. Dar e nevoie de o analiză. Nu se poate face într-o lună de zile o asemenea analiză și nu se poate prin ordonanță de urgență”, a subliniat Kelemen Hunor.

kelemen hunor
kelemen hunor

Sporurile bugetarilor – Cutia Pandorei în scena politică

Kelemen Hunor a mai spus în emisiune și că există dezbateri puternice în coaliție, legate de sporurile bugetarilor. Mai mult, el este de părere că anul viitor, aceste sporuri vor fi doar o amintire.  Legat de veniturile românilor, pentru ca politicienii să înceapă cu schimbarea tot de la nivelul lor, coaliția a lansat lupta pensiilor speciale. PNL, USR și UDMR luptă acum pentru desființarea definitivă a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Proiectul, cândva depus de PSD, a fost deja anulat și urmează să se pronunțe decizia definitivă legată de pensiile speciale.

Scandalul sporurilor pentru bugetari a început în momentul în care Guvernul Cîțu a anunțat că este nevoie de o recalculare a sporurilor. Mai mult, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a ieșit public cu declarații prin care a explicat că se dorește eliminarea mai multor sporuri nepotrivite. Mii de români iau sporuri care nu au nici măcar legătură cu locul de muncă. Spre exemplu, Avocatul Poporului obține un spor de praf în sumă de 2500 de lei.

Pentru ca să nu mai existe astfel de situații, noul Guvern a început reanalizarea sporurilor. Acolo unde nu este nevoie de ele acestea vor fi eliminate. În schimb, acolo unde este nevoie de anumite sporuri speciale, mai ales cele din categorii de risc, ele vor fi incluse direct în salariu. Astfel, prin eliminarea sau reducerea a milioane de sporuri, România va recupera bani frumoși pentru bugetul de stat.