Medicul Valeriu Gheorghiță avertizează! Mii de români s-au infectat cu COVID după vaccin. Care este motivul

Peste 4.000 de români s-au îmbolnăvit cu coronavirus după ce s-au vaccinat! Noul bilanț a fost prezentat de șeful campaniei de vaccinare.

covid vaccin
covid vaccin

Se dau peste cap calculele medicilor, în plină campanie de vaccinare! Coordonatorul campaniei, medicul militar Valeriu Gheorghiță a explicat că imunitatea completă împotriva coronavirusului ajunge să fie atinsă l o săptămână, maxim două, de la vaccinarea unei persoane. Astfel, românii care se vaccinează nu au de ce să se relaxeze imediat. Ei se pot îmbolnăvi foarte repede, deși s-au vaccinat. În România există mii de astfel de cazuri.

Ce declară medicul militar

Coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare Împotriva coronavirusului a dat astăzi cifrele oficiale ale acestor cazuri de îmbolnăvire. Potrivit medicului militar Valeriu Gheorghiță, până duminică, 21 februarie, un număr de 3.969 de persoane, adică 0,49% din persoanele vaccinate cu prima doză au fost testate pozitiv cu virusul coronavirus.

„Mediana timpului scurs de la vaccinarea cu prima doză până la depistarea infecției a fost de 7 zile, ceea ce înseamnă că au fost diagnosticate în perioada de timp în care nu a apărut anticorpii protectori. După a două doză un număr de 446 persoane adică 0,08% din totalul persoanelor vaccinate cu două doze au avut un test pozitiv cu virusul SARS-COV-2. Mediana timpului scurs de la administrarea celei de-a doua doze până la testul pozitiv a fost de 4 zile. Reamintesc că beneficiile vaccinului ating valoarea maximă la cel putin 7, 10, 14 zile în funcție de tipul vaccinului după administrarea celei de-a doua doză. Accentuez nevoia păstrării măsurilor de protecție pentru că altfel putem avea un fals sentiment de siguranță și să ne expunem în fata infecției cu SARS-COV-2”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

valeriu gheorghita
valeriu gheorghita

Românii uită de restricții

Mulți dintre români aleg să se vaccineze, iar apoi cred că nu mai e nevoie să respecte măsurile de protecție împotriva coronaviruslui. Autoritățile au dat o alertă în acest sens. Încă de la debutul campaniei de vaccinare, medicii au spus clar că vaccinul ajută doar la protecția în fața unei forme severe a bolii. Vaccinul nu ne scapă de îmbolnăvire! Mai mult, putem contacta vaccinul și transmite la persoane vârstnice sau cu comorbidități. Vaccinul de coronavirus dezvoltat în acest moment ajută persoana să nu se îmbolnăvească grav. Acesta reduce chiar și riscul de deces.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare Împotriva Coronavirusului a anunțat că până luni, 22 februarie, un număr de 1.409.087 de români au primit minim prima doză de vaccin împotriva coronavirusului. Dintre aceștia, 29.865 de persoane s-au vaccinat de duminică și până luni. În această seară va fi prezentat un nou bilanț al vaccinărilor, de pe teritoriul țării. În continuare, mii de români se programează la fiecare oră. Cu toate acestea, medicii și specialiștii în Sănătate Publică fac apel la români! Aceștia îi roagă pe oameni să poarte masca, să nu participe la evenimente mari și să păstreze distanțarea socială, chiar dacă s-au vaccinat.

sursă foto sugestiv – arhivă online