Ministerul Sănătății, noi declarații despre Vaccinul Johnson & Johnson

Ministerul Sănătății a dat publicității noi detalii despre al patrulea vaccin împotriva coronavirusului care ar ajunge în scurt timp și în România.

johnson and johnson
johnson and johnson

Ministerul Sănătăţii susține, în premieră, că vaccinul produs de gigantul farmaceutic Johnson & Johnson utilizează un adenovirus inofensiv, care nu se poate înmulţi. Așadar, acesta ar putea fi unul dintre cele mai căutate seruri de imunizare de pe piață.

De altfel, comparativ cu celelalte trei vaccinuri aprobate de EMA și OMS, vaccinul Johnson & Johnson va fi administrat într-o singură doză.  Moderna, Astra Zeneca Oxford și Pfizer /BioNTech  au și doză de rapel.

Principiul de funcționare al vaccinului

Vaccinul dezvoltat de Janssen, divizia farmaceutică a companiei Johnson & Johnson, se folosește un adenovirus inofensiv, care nu se poate replica în organismul persoanelor care îl folosesc. O astfel de tehnologie care folosește adenovirusuri prelucrate este cercetată mai mult timp, nefiind în fază de testare. Ea a mai fost folosită pentru un vaccin asemănător produs pentru Ebola, tot de Janssen și aprobat în 2019.

Potrivit Ministerului Sănătății, Janssen  se foloseşte de un adenovirus cunoscut sub numele de Adenovirusul 26. Acesta a fost modificat genetic lentru a conţine informaţia necesară producerii proteinei spike (cea care se găseşte pe suprafaţa virusului SARS-CoV-2). Imediat ce vaccinul este administrat în corpul persoanei, adenovirusul este gata să trimită iformaţia către celulele umane, care încep să producă proteina spike. Sistemul imunitar al persoanei va trata această proteină spike ca fiind străină şi va produce un răspuns imun – anticorpi şi celule T – împotriva sa. Astfel, organismul uman va avea imunizare în fața proteinei Spike și implicit a coronavirusului.

johnson vaccin
johnson vaccin

Dacă persoana vaccinată intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul imunitar îl va recunoaşte şi va fi pregătit să îl atace: anticorpii şi celulele T vor lucra împreună pentru a elimina virusul, protejând astfel organismul împotriva COVID-19. Acest vaccin se administrează într-o singură doză. Conform studiului clinic care a stat la baza aprobării sale, o singură doză este suficientă pentru a reduce semnificativ numărul cazurilor simptomatice de COVID-19”, subliniază MS.

Când va ajunge vaccinul în România

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a transmis oficial că prima tranşă de doze de vaccin de la Johnson&Johnson ar putea să ajungă în România în a doua parte a lunii aprilie. Cu toate acestea, vaccinul nu va ajunge într-o tranșă mare. Cel puțin nu prima dată. Pentru că vaccinul se face într-o singură doză, autoritățile se gândesc să îl folosească și în centrele mobile, pentru românii care nu se pot deplasa sau cei din locuri greu accesibile. Până atunci însă, românii pot folosi Moderna, cu rapel la 28 de zile, Pfizer, cu rapel la 21 de zile și Astra Zeneca, cu rapel la 56 de zile.