Ministrul muncii, sprijin pentru minerii protestatari

Se liniștesc apele în urma protestelor de pe Valea Jiului. Ministrul Muncii și reprezentanții minerilor au ajuns la un acord comun.

raluca turcan
raluca turcan

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, și reprezentanții minerilor care protestează în Valea Jiului au ajuns la o înțelegere în cursul zilei de astăzi. Salariile restante și celelalte drepturi salariale ale minerilor vor ajunge la aceștia în zilele de 25 și 26 februarie. Liderii de sindicat îi roagă pe mineri să oprească mai repede protestul.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat rezultatul negocierilor de luni cu liderii minerilor din Valea Jiului. Aceasta îi roagă pe muncitori să renunțe la protest și să iasă din mină, după o săptămână de stat la 400 de metri sub pământ.

raluca turcan
raluca turcan

Ce declară ministrul Muncii

Raluca Turcan a anunțat că Guvernul va aloca bani în trei tranșe pentru drepturile salariale după o schemă bine pusă la punct. Va fi plata salariilor pe trei luni, plățile pentru salariile compensatorii care intră la pensie și plata pentru asigurarea transportului dinspre și înspre locul de muncă, dar și tichetele de masă.

„Vom aloca bani în trei tranșe drepturile salariale restante după cum urmează. Plata salariilor pe trei luni, plata salariile compensatorii pentru angajații care intră în pensie și, de asemenea, pentru asigurarea transportului în și spre locul de muncă precum și tichetele de masă. În același timp, în prima tranșă vom acorda și bani pentru plata subvenției de căldură.

Practic, împreună cu reprezentanții minerilor am stabilit ca aceste plăți în trei tranșe să aibă marele avantaj ca în zilele de 25 și 27 minerii să poată încasa drepturile salariale restante și o parte dintre beneficiile restante cum sunt tichetele de masă și banii de transport. Un alt mare avantaj este că toată compania energetică Hunedoara capătă un răgaz de trei luni prin care să se reorganizase și să prezinte un plan de dezvoltare care să asigure funcționarea pe termen lung”, a spus ministrul Muncii.

Turcan cere renunțarea la protest

Mai mult, Raluca Turcan îi roagă pe cei peste 70 de mineri care sunt blocați și acum în mină, să iasă la suprafață. Aceasta a transmis că are speranța că minerii vor înceta greva și vor reveni la activitatea normală. Fostul vicepremier le solicită minerilor să renunțe la greva foamei.

Cei care îi reprezintă pe mineri au explicat că sunt mulțumiți  de ce au reușit să obțină în urma discuțiilor și au anunțat că protestul trebuie să se încheie. Cu toate acestea însă, ei nu sunt siguri că pe viitor vor primi banii promiși de autorități.

De altfel, protestatarii au anunțat că marți vor avea loc noi discuții cu ministrul Energiei și cu președintele Consiliului Județean Hunedoara pentru a se stabili viitorul minelor și al termocentralei Mintia.

Reamintim că 120 de mineri s-au închis în puțul minei de pe Valea Jiului, încă de marți.Un număr de 70 dintre aceștia au protestat în acest mod până astăzi. Alături de ei, la suprafață, au protestat rudele și prietenii lor. Câteva mii de oameni au protestat încă de joi, pe străzi, iar sâmbătă, protestul a degenerat într-o adevărată revoltă.