Vaccinul Moderna este cel de-al doilea vaccin acceptat de Uniunea Europeană, în lupta cu coronavirusul. Acesta ar avea întâietate în fața vaccinului Pfizer /BioNTech deoarece are o perioadă de imunizare mult mai mare, în timp ce Pfizer asigură câteva luni bune.

Câtă imunitate oferă Moderna

Potrivit specialiștilor, anticorpii generați de vaccinul dezvoltat de Moderna dau organismului o protecție de minim 2 ani. Anunțul extrem de îmbucurător a fost făcut de managerul companiei americane, Stephane Bancel.

Chiar și după această informație, specialiștii cred că  o perioadă clară a protecției pe care vaccinul Moderna o poate oferi va fi stabilită doar după ce compania va colecta mai multe date și va analiza primele sute de mii de oameni vaccinați.

„Anticorpii generați de vaccin în organismul uman se pierd foarte greu. Credem că va exista un potențial de protecție pentru vreo doi ani, după administrare”, a mai adăugat directorul Moderna.

De altfel,  mai marele gigantului pharma este de părere că vaccinul Moderna va fi eficient și împotriva noilor tulpini de coronavirus. Este vorba despre mutațiile extrem de periculoase apărute în Marea Britanie și Africa de Sud.

Agenția Europeană a Medicamentului a decis să aprobe, la jumătatea săptămânii,  noul vaccin Moderna. Astfel, toate statele membre ale UE vor primi vaccinul împotriva coronavirusului. România este și ea pe listă. Potrivit coordonatorului campaniei naționale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță,  vaccinul ar ajunge în țară în a doua tranșă de vaccinare, adică după jumătatea lunii ianuarie. Numărul dozelor va fi foarte mic, comparativ cu cele primite de la Pfizer/BioNTech.

4,3% din cantitate revine României, înseamnă aproximativ 3,5 milioane de doze de la compania Moderna. Dacă se va aproba încă un contract, am putea primi dublu. Chiar din luna ianuarie ne așteptăm să ajungă în România, chiar până la 15 ianuarie ar putea să fie livrată prima tranșă de doze”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță.

Moderna depășește Pfizer/BioNTech. Câtă imunitate oferă noul vaccin
Moderna depășește Pfizer/BioNTech. Câtă imunitate oferă noul vaccin

Se pare că noul vaccin Moderna anulează formele grave ale coronavirusului. Testele clinice au arătat k eficiență de 94%. Vaccinul este cunoscut sub numele de mRNA-1273 a fost folosit pe foarte multe persoane. Niciuna nu a raportat o formă gravă a coronavirusului. Vaccinul a fost bine tolerat de toată lumea și nu a creat efecte adverse puternice. El este administrat în braț, tot în două doze, însă la o distanță de 28 de zile. Pfizer /BioNTech se administrează în două doze, dar la 21 de zile distanță.

Reacţiile adverse cele mai raportate după acest vaccin, ca și în situația Pfizer, au fost: durere şi umflături în zona injectată, oboseală, frisoane, febră, dureri de cap, durere în muşchi şi încheieturi, ameţeală sau vărsături de scurtă durată.