Moment important pe scena politică! România are oficial Guvern

Guvernul Cîțu a primi învestitură, iar Klaus Iohannis a aprobat planul guvernare al celor 18 miniștri. La finalul evenimentului, Klaus Iohannis a susținut și declarații.

Moment important pe scena politică! România are oficial Guvern
Moment important pe scena politică! România are oficial Guvern

La ședința de învestire a Guvernului condus de Florin Cîțu, evenimentul a ținut întreaga zi. La sosirea noului prim ministru, proaspăt decretat de președintele Iohannis, Cîțu a fost primit cu aplauze și huiduieli, mai ceva ca pe stadionul comunal. Acesta a început activitatea printr-o declarație. El le-a transmis celor prezenți că este gata să înceapă îndeplinirea obiectivelor pe care și le-a propus, alături de cei 18 miniștri. De altfel, Florin Cîțu le-a transmis un mesaj și celor care nu l-au primit cu brațele deschise: „Cei care huiduie să se ducă pe stadion”.

Aviz pozitiv pentru Guvern

În urma tuturor dezbaterilor de ieri, toți cei 18 miniștri au fost audiați în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Ei au primit avize pozitive. Ulterior, s-a trecut direct la votul de învestitură al Guvernului, eveniment care a început la ora 15.00 și a ținut până seara. După ce s-a votat, membrii noului cabinet au mers la Palatul Cotroceni, pentru depunerea jurământului.

Din fericire pentru noua coaliție PNL – USR PLUS și UDMR, toți miniștrii care au fost propuși pentru noul executiv au primit aviz pozitiv. Ședința a fost prezidată de președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban. Acesta a anunțat că s-a înregistrat o prezență de 363 de parlamentari, din totalul celor 455 validați. Membrii PSD nu au luat parte. Noul executiv a prezentat și planul de Guvernare.

Vezi aici program-guvernare-citu

 „Vă felicit și vă doresc mult succes și multă energie și ambiție pentru realizarea tuturor proiectelor pe care vi le-ați propus prin programul de guvernare. Cetățenilor li s-a promis restructurarea statului! reforme importante în domenii cum ar fi educația, sănătatea, reducerea birocrației! Obiective pe termen mai scurt, combaterea eficientă a pandemiei, campania de vaccinare, relansarea economiei, creșterea economică folosind înțelept fondurile europene.  S-a închis ciclul în care noi, cei de aici, ne-am angajat și am promis. Acum, la sfârșitul acestui ciclu vă spun sincer: La treabă!”, a declarat Klaus Iohannis.

La final, toți miniștrii au depus jurământul, la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis a semnat și decretul de numire a Guvernului Cîțu.

Moment important pe scena politică! România are oficial Guvern
Moment important pe scena politică! România are oficial Guvern

Cine sunt cei 18 miniștrii

Guvernul Cîțu a primit votul Parlamentului, iar după ceremonia de învestitură a Guvernului, cei 18 miniștri și-au început oficial activitatea. Din partea Partidului Național Liberal sunt nouă miniștri. Este vorba despre Alexandru Nazare la Finanțe, Lucian Bode la Interne, Sorin Cîmpeanu la Educație, Raluca Turcan la ministerul Muncii, Nicolae Ciucă la Apărare, Bogdan Aurescu la externe, Virgil Popescu la Energie, Adrian Oros la Agricultură și Bogdan Gheorghiu la Cultură.

Din partea Uniunii Salvați România sunt următorii miniștrii: Vlad Voiculescu la Sănătate, Stelian Ion la justiție, Cristian Ghinea la fonduri europene, Cătălin Drulă la Transporturi, Claudiu Năsui la Economie și Ciprian Teleman la Digitalizare.

Din partea UDMR: Cseke Attila la Dezvoltare, Tanczos Barna la Mediu și Karoly Novak la Tineret și Sport.