Militarii români ar putea să nu mai meargă în zonele de conflict! Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anunță o hotărâre istorică! Acesta a solicitat tuturor statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice să hotărască împreună dacă alianța își va face retragerea trupelor din Afganistan. Aceasta va fi „cea mai importantă decizie” a summitului ministerial. Hotărârea se va dezbate și se va vota prin videoconferință. Evenimentul online organizat de militarii din NATO va avea loc în zilele de 16 și 17 februarie.

NATO – în fața unei decizii memorabile

Jens Stoltenberg a făcut declarații istorice. Acesta a transmis că atât și hotărârea de a rămâne, dar și cea de a se retrage nu sunt ușor de luat. Ambele impun o serie de „costuri și dificultăți” care trebuie să fie analizate în cel mai mic detaliu.

„Dacă decidem să ne retragem, riscăm să punem în pericol procesul de pace și progresele înregistrate în lupta împotriva terorismului internațional, dar dacă decidem să rămânem, situația ar putea fi dificilă, cu o previzibilă creștere a violențelor, inclusiv la adresa militarilor NATO”, a spus Jens Stoltenberg

retragere nato afganistan
retragere nato afganistan

Jens Stolttenberg a mai transmis un mesaj și pentru țările membre NATO. Acesta a spus că orice decizie s-ar lua, trebuie să fie una pe placul tuturor membrilor alianței. Jens Stolttenberg le-a mai transmis talibanilor că trebuie să își respecte toate angajamentele de a rupe legătura cu teroriștii internaționali, mai ales cu trupele de Al Qaida.

În acest sens, Jens Stolttenberg a mai lansat un avertisment. Acesta a explicat,de mai multe ori, că nu este chiar pozitiv asupra retragerii bruște sau prea devreme a trupelor NATO din Afganistan. Secretarul general a mai explicat că pământurile Afganistanului ar putea deveni din nou o platformă pentru teroriștii din întreaga lume care vizează zonele orientale.

Mai mult, Statele Unite ale Americii și-au început angajamentul militar în Afganistan din prima parte a anului 2001. Intervenția militarilor a început imediat după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. NATO a preluat conducerea misiunii în 2003, după care a transmis că preia controlul forțelor de securitate afgane în 2014.

În România, mii de militari au participat în Teatrele de Operații în toți acești ani. Din păcate, pământurile zonelor de conflict și-a cerut tributul. Un număr de 30 de militari români au fost uciși pe front.