NATO are o nouă strategie! Planuri majore pentru Irak și Afganistan

A fost anunțată noua strategie a NATO. Alianța ia noi decizii pentru militarii din Irak și Afganistan.

NATO
NATO

Vești noi pentru români. Secretarul general al NATO, Jen Stoltenberg, și-a propus ca reuniunile Consiliului Atlantic să includă miniștri de interne și consilieri de securitate națională pe lângă acei oficiali ai Apărării și Externe, pentru a extinde domeniul cooperării dintre aliați. Este momentul cel mai prielnic pentru schimbările luate la nivelul alianței. Pe lângă acest lucru, NATO a decis cum vor participa militarii la misiunile din Irak și din Afganistan. În Irak, numărul militarilor va fi suplimentat, iar în Afganistan, militarii mai rămân cel puțin până în luna mai a anului 2021, cu posibilitate de prelungire.

Alianţa Nord-Atlantică a decis să mărească numărul militarilor în cadrul Operației „NATO Mission Irak” de la 500 la 4.000, a anunțat secretarul general al Alianței Jens Stoltenberg, după reuniunea miniștrilor Apărăii din țările membre NATO.

Misiunea în Irak se va extinde

Conducerea guvernului din Irak a solicitat alianței NATO mai mult sprijin pentru consolidarea capacităților defensive. În acest moment, irakienii mai au de așteptat să vadă dacă extinderea misiunii din prezent de instruire în zone și alte instituții din țară, coordonate de coaliția internațională care este condusă de Statele Unite.

NATO
NATO

Finanțarea va fi colectivă

Modelul de implementare al proiectului prezentat arată că finanțarea colectivă a mai multor operațiuni operații desfășurate pe teritoriul alianței. Autoritățile anunță o modalitate de facilitare a unei hotărâri politice de a lua parte la activități pentru mai multe guverne care nu au acceptat, deoarece nu au avut finanțare bugetară.

Pleacă militarii români din Afganistan?

NATO a declarat oficial că sprijină în totalitate procesul de pace din Afganistan. Este vorba despre procesul de coaliție dintre Guvern și talibani. În acest context, NATO anunță că, în ciuda faptului că “niciun aliat nu vrea să rămână acolo mai mult decât este necesar”, toate procesele de sprijin continua, deoarece nivelul de violență din țară este foarte ridicat”.

După main multe retrageri, numărul militarilor străini este de doar 9.592 în Afganistan, iar cei talibanii  au anunțat deja, acum cinci zile, printr-un comunicat de presă, un nou mesaj.

„Mesajul nostru pentru reuniunea miniștrilor apărării este că o continuare a ocupației și a războiului nu este în interesul vostru sau al popoarelor voastre. Cine vrea continuarea războiului va fi răspunzător pentru el.”