Medicul militar Valeriu Gheorghiță a făcut noi declarații legate de situația din România creată de pandemia de coronavirus. Acesta e explicat ce se va întâmpla cu unele măsuri luate pentru limitarea răspândirii virusului pe teritoriul țării. Explicațiile sale vin în contextul în care tot mai mulți români anunță că nu vor să mai respecte regula privitoare la portul măștii. Mai mult, la cele mai multe dintre proteste, românii au mărșăluit pe străzi și au prezentat sloganul „jos botnița”.

Potrivit acestuia, la masca de protecție s-ar putea renunța abia la finalul pandemiei. Anunțul a fost făcut chiar astăzi de coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță. Conform celor spuse de Valeriu Gheorghiță, masca trebuie să rămână chiar și pe perioada virozelor respiratorii. Acest lucru se va putea stabili doar după perioada de pandemie.

gheorghita
gheorghita

Ce declară Valeriu Gheorghiță

Eu cred că la masca de protecție se va renunța ultima oară”, a declarat acesta într-o conferință de presă.

Acesta a fost întrebat ce se va întâmpla chiar și după ce România va atinge zece milioane de persoane vaccinate. În prezent, România a ajuns abia la trei milioane de oameni imunizați împotriva coronavirusului, dintre care mai bine de jumătate au primit doar prima doză, iar ceilalți au primit și doza de rapel.

Si cand nu vom mai vea variante virale neacoperite de vaccin, si cand vom avea cazuri sporadice. Masca de protestie ne protejeaza nu numai fata de infectia cu SARS-COV-2 dar si fata de toate celelalte infectii care se transmit pe cale respiratorie. Eu cred ca este o masura de protectie personala pe care trebuie sa o avem in vedere de aici inainte in fiecare sezon rece, cand vorbim de viroze, de gripa, trebuie sa folosim acest mijloc de protectie personala si a celor din jurul nostru”, a completat Valeriu Gheorghiță.

Masca de protecție este obligatorie în România încă din perioada stării de urgență din 2020. Aceasta reprezintă unul dintre cele mai importante mijloace de protecție împotriva coronavirusului. Masca se poartă în toate spațiile publice, atât din interior, cât și din exterior. Pentru cei care nu poartă mască de protecție sunt în vigoare amenzi usturătoare. Acest lucru este valabil pentru majoritatea țărilor lumii. Spre exemplu, țări precum Germania impun și anumite tipuri de măști de protecție, în zonele în care numărul cazurilor este ieșit de sub control. După exemplul Germaniei au anunțat că vor merge și autoritățile din Belgia și chiar și Franța.