O nouă tranșă de vaccin Pfizer ajunge mâine în România. Dozele vor fi livrate în următoarele centre

Vești bune pentru români! România este gata să primească în prima zi a lunii peste 200.000 de vaccinuri produse de Pfizer/BioNTech.

transa vaccin pfizer
transa vaccin pfizer

Vești bune pentru cei care vor să se vaccineze. Peste 200.000 de doze de vaccin Pfizer ajung, luni, în România. Campania de vaccinare reîncepe în forță.

O nouă tranșă, cu un număr de 214.110 doze de vaccin produs de Pfizer BioNTech, va ajunge mâine dimineață în țară. Serurile de imunizare vor fi livrate, pe cale aeriană. Acestea vor ajunge pe aeroporturile Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara.

Mâine ajunge o nouă tranșă de vaccinuri

Conform datelor oferite de membrii Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare (CNCAV) luni sosește în România o nouă tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă în 214.110 doze.  Mai mult, transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră.

Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă. Pfizer are nevoie de o temperatură foarte scăzută pentru a putea rămâne utilizabil. Dacă temperatura scade, dozele nu mai pot fi folosite.

În acest context, vestea cea mai bună este că procesul de vaccinare continuă atât în centrele din București, cât și din țară. Începând cu 1 martie, România va începe să primească din nou tot mai multe doze de vaccin împotriva coronavirusului.

Un număr de 60.840 de doze de vaccin rămân la Centrul Național de Stocare București. La Centrul Regional de Depozitare Brașov ajung 24.570 de doze, iar la Centrul Regional de Depozitare Cluj – 28.080 de doze. Mai departe, la Centrul Regional de Depozitare Constanța vor fi livrate 24.570 de doze și la Centrul Regional de Depozitare Craiova vor ajunge, conform cerințelor,  nu mai puțin de 23.400 de doze.

Tot din tranșa de maine vor fi livrate la Centrul Regional de Depozitare Iași un număr de 28.080 doze, iar la Centrul Regional de Depozitare Timișoara vor ajunge 24.570 de doze.

Dozele vechi se folosesc

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșele anterioare. Ele sunt folosite în această etapă a campaniei conform solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare. Analiza necesității lor se face prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.

Potrivit CNCAV, din 27 februarie se pot programa la vaccinare cu serul Pfizer BioNTech, conform Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. În această etapă de vaccinare se pot programa persoanele cu boli cronice, cu vârste peste 65 de ani și persoanele cu dizabilități, precum și persoanele din domenii esențiale.

transa vaccin pfizer
transa vaccin pfizer 

Cum se pot programa românii

Românii care doresc să se vaccineze o pot face individual, prin aparținători sau prin direcțiile de asistență socială de la nivelul primăriilor. Ei se mai pot folosi  de existența platformei electronice, dar pot fi ajutați și  de medicul de familie/curant, cât și prin call-center, la numărul unic 021.414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecărui județ în parte. Numerele sunt disponibile pe platforma de informare: https://vaccinare-covid.gov.ro.

Potrivit calendarului de livrare, următoarea tranșă de vaccin ar urma sa fie adusă în România peste o săptămână, pe data de 8 martie. La acest moment se așteaptă confirmarea oficială în acest sens din partea firmei producătoare. În continuare, aproape în fiecare săptămână vor exista livrări ale vaccinurilor, pe teritoriul țării.