Senatul a aprobat, în cursul zilei de azi Ordonanța de Urgență cu numărul 8/2021. Este vorba despre docuemntul care scoate la iveală decizia prin care autoritățile din România modifică o serie de cheltuieli structurale.

Sporurile Covid, anulate

Prin noile modificări prevăzute în Ordonanța de urgență, se arată că este eliminat sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul din prefecturi implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de coronavirus. Acest spor a fost acordat aproape toată pandemia. Practic, o mulțime de bani cheltuiți aproape neconform, în loc să se distribuie în materialele din sistemul medical, ținând cont că acolo sunt adevăratele probleme ale pandemiei. Singurii care vor primi în continuare acest spor sunt prefecții şi subprefecții.

Cum au votat senatorii

În favoarea ordonanţei în forma Guvernului au votat 72 de senatori şi 61 au fost „împotrivă”, transmite Agerpres.

Adio vouchere de vacanță

Potrivit ordonanţei, nu se acordă vouchere de vacanţă pentru anul în curs deoarece valabilitatea celor emise în 2019 şi 2020 a fost prelungită, iar valoarea punctului de pensie se menţine la 1.442 lei, majorarea pensiilor urmând să aibă loc de la 1 ianuarie 2022.

parlament Inquam Photo George Călin
parlament
Inquam Photo George Călin

Elevii primesc sprijin pentru transport

O altă modificare inclusă în ordonanţă face referire la acordarea unei reduceri de 50% pentru transportul pe calea ferată pentru studenţi. Aceasta vine ca o compensare a faptului că gratuitatea pentru călătorii nelimitate de care beneficiau cursanţii din învăţământul superior a fost anulată complet.

Ordonanța numărul 8 arată că studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic.

Există însă și excepții! Studenţii care sunt orfani de mamă, sau de tată, sau de ambii părinți, sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport.

Ordonanța de Urgență a Guvernului 8/2021 va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.