Scandalul pensiilor speciale rămâne doar o amintire în România. După ce noul Guvern a dezbătut și votat eliminarea pensiilor speciale pentru o categorie de politicieni, Klaus Iohannis a luat măsuri. Legea a fost adoptată încă de săptămâna trecută, iar șeful Statului i-a dat undă verde. Președintele României a promulgat, la jumătatea acestei săptămâni, o nouă lege. Este vorba despre documentul legislativ prin care pensiile speciale sunt eliminate. Mai exact, pensiile speciale ale senatorilor și deputaților sunt istorie.

Ce prevede noua schimbare adoptată de Iohannis

Este vorba despre decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor. În acest context, cu excepția UDMR, au votat în 17 februarie pentru eliminarea acestor pensii speciale. Subiectul a fost extrem de dezbătut zile la rând și a creat numeroase dispute pe scena politică. Au fost și politicieni care au preferat să se abțină de la vot.

klaus iohannis
klaus iohannis

Mai exact, pentru noul document legislativ a fost raportat la ședința Guvernului un număr de 357 de voturi „pentru”, în unanimitate. Așadar, pentru eliminarea pensiilor politicienilor, s-au înregistrat 357 de voturi ”pentru”, 0 abțineri și 0 voturi împotrivă.

UDMR nu a votat

Parlamentarii UDMR au explicat că sunt prezenți, dar nu votează. Aceștia nu au mai dat foarte multe date legate de decizie, însă legea oricum a primit voturile favorabile. După lungi dezbateri, majoritatea politicienilor au ajuns la un acord.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a mai explicat că proiectul privind desființarea pensiilor speciale pentru parlamentari adoptat este “perfect constituțional”. Nici el, dar nici ceilalți membrii ai partidului și ai Guvernului nu se așteaptă la un blocaj în cazul acestui proiect de lege.

Tot în acest context, însă de partea cealaltă, deputatul PNL Florin Roman a conchis că proiectul va avea mari probleme de constituționalitate. De aici și până la toate discuțiile contradictorii a fost doar un pas.

Mai mult, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a fost de părere că amendamentele posibil neconstituționale din proiectul legii de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor au fost depuse de USR și PNL. Cu toate contrele, legea a fost promulgată!