Peste 8,3 milioane de doze de vaccin, inclusiv cel produs de Johnson & Johnson, vor ajunge în România în lunile aprilie și mai. Anunțul oficial a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, prin intermediul unei conferințe de presă. În perioada următoare, pe lângă Pfizer / BioNTech, Moderna și Astra Zeneca Oxford, România va începe să primească și primele tranșe din vaccinul produs de compania Johnson & Johnson. Acesta din urmă va fi singurul vaccin administrat în două doze.

Ce au transmis autoritățile

Specialiștii în Sănătate Publică au transmis că în luna martie, România a primit un total de 2.212.734 de doze. Zilele următoare, România va mai primi 134.400 doze de la Moderna şi 110.564 de doze de la AstraZeneca. Pentru vaccinurile produse la Pfizer-Biontech săptămânal vor ajunge vaccinuri, în următoarea perioadă fiind în număr de, 511.000 doze.

vaccin-romania
vaccin-romania

Pentru săptămâna a treia vorbim de 60.000 de doze, iar în ultima săptămână vorbim de aproximativ 103.000 de doze, cu un total de 163.000 pentru luna aprilie. Astfel, aprilie şi mai, vorbim de două luni importante, aşa cum a declarat şi domnul prim ministru Florin Cîţu, vom avea peste 8,3 milioane de doze care intră în România, ceea ce poate să ajungă la un total de 5.000.000 de persoane vaccinate la finalul lunii mai, care reprezintă aproximativ 35% din populaţia adultă, ceea ce ne duce către o bornă care poate să vină la pachet cu beneficii asupra măsurilor sociale adoptate pentru a ţine sub control pandemia„, a menţionat Baciu.

Conform celor spuse de acesta, România este foarte apreciată la nivel european și la nivel național, datorită mobilizării pentru vaccinarea împotriva coronavirusului. Mai mult, locul ocupat de țara noastră este unul destul de bun în lista țărilor care luptă pentru normalitate.

România, în topul țărilor care vaccinează masiv

România este în prezent pe locul patru, la nivel european, la numărul de persoane vaccinate cu prima și a doua doză. La nivel mondial, România se află pe locul 15 la numărul persoanelor vaccinate cu prima doză, dar și cu cea de rapel.

Acesta a mai explicat că până azi, șase aprilie, în România au fost primite 5.121.129 de doze, dintre care au fost administrate 3.359.006, ceea ce reprezintă 66% din dozele primite.

România deține și un stoc de peste un milion patru sute de mii de doze pentru data de 6 aprilie. Azi au fost distribuite 3.710.333 doze. Până pe patru aprilie s-au raportat 5.559 de doze pierdute. Numărul acesta reprezintă 0.17% din totalul de doze utilizate de la debutul campaniei de vaccinare și până în prezent.