Discuția a fost deschisă de premierul Cîtu la scurt timp după ce gigantul MedLife a confirmat încă 88 de cazuri noi cu tulpina britanică din 94 de probe secvențiate. Situația este una foarte gravă, ținând cont de procentajul testelor confirmate pentru tulpina britanică. Medlife a anunțat că previziunile sumbre ale medicilor se confirmă. Mai exact, tulpina britanică a înlocuit toate celelalte tulpini care circulau în țară.

După declarațiile făcute de reprezentanții Medlife, premierul Cîțu a avut adăugări. El susține, în acest context că prioritatea sa o reprezintă campania de vaccinare, nu tulpina care este mult mai periculoasă decât cea clasică, având în vedere că se transmite mult mai rapid.

Ar trebui să ne concentrăm pe lucrurile care rezolvă. Eu mă concentrez pe campania de vaccinare. Ne concentrăm pe campania de vaccinare. Din 5 aprilie am putea suplimenta numărul persoanelor care pot fi vaccinate. Facem tot ce este posibil ca să accelerăm. O să primim doze suplimentare. Soluția este să respectăm normele”, a declarat Florin Cîțu în timpul unei conferințe de presă.

florin-citu
florin-citu

În continuare, acesta a făcut apel la români, să se vaccineze împotriva coronavirusului. La ora actuală, orice român care dorește să se vaccineze și are vârsta peste 16 ani, se poate programa pe platforma oficială. În România, în aceste momente sunt disponibile 3 vaccinuri: Moderna, Astra Zeneca și Pfizer. Din luna aprilie ar urma să ajungă și vaccinul produs de Johnson and Johnson. Acesta este singurul care se administrează într-o singură doză, comparativ cu celelalte trei, care au și rapel.

Amintim că românii își pot da seama de vaccinul la care sunt programați în funcție de data la care vor face doza de rapel. Dacă rapelul este la 28 de zile, vaccinul cu care vor fi imunizați împotriva coronavirusului este cel de la Moderna, iar dacă rapelul este la 21 de zile, atunci este vaccinul de la Pfizer. Pentru Astra Zeneca, rapelul este la 56 ce zile.

Toate cele trei vaccinuri sunt sigure, iar înainte de a alege unul dintre acestea, persoana în cauză poate consulta prospectul fiecărui ser de imunizare în parte. Prospectul se găsește