Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat este de părere că este posibil ca numărul de cazuri de coronavirus să rămână pe o pantă ascendentă în România. Acesta susține că autoritățile sunt gata să ia orice măsură este necesară pentru a putea împiedica o carantinare totală în România. În acest context, Arafat a vorbit și despre cum va fi Paștele anul acesta.

Raed Arafat: tendința este de creștere

Întrebat cum va fi următoarea perioadă, mai ales în București și în orașele mari, Arafat a spus că incidențele indică o creștere clară. Există o îngrijorare a autorităților legată de creșterea semnificativă a cazurilor de coronavirus.

Sunt zone cu creșteri mai mari decât altele, dar măsurile, oricât de exagerate par, sunt menite să încerce să oprească răspândirea. Să nu uităm că avem măsuri importante de carantinare zonală pe 14 zile, cu posibilitatea de prelungire, am ajuns la un număr semnificativ de localități. Tendința este de creștere, nu mai este de platou, nici de scădere”, a completat Arafat.

Potrivit lui Arafat, măsurile luate își produc efectele în minim două săptămâni. De aceea este nevoie de aplicarea lor pentru o astfel de perioadă. Dacă numărul îmbolnăvirilor nu scade, atunci măsurile se prelungesc. Mai mult, Arafat a explicat că românii trebuie să țină rapid cont de noua tulpină de coronavirus, care se răspândește mult mai repede și crează forme grave ale bolii.

Cum va fi Paștele anul acesta

Chestionat dacă exclude, în următoarele două săptămâni, 10.000 de infectări pe zi, secretarul de stat din MAI a răspuns tranșant, spunând că nu este clar vazator, însă crede că numărul va crește mai mult decât în prezent.

Nu pot exclude nimic, nu sunt clarvăzător. Ajungem la 7.000 – 8.000, e posibil ca această creștere să continue, dar măsurile sunt menite să încetinească această creștere”, A completat șeful DSU.

În ce privește Paștele 2021, Arafat a precizat că speră ca românii să nu se întoarcă la situația de anul trecut. A fost un Paște plin de restricții, în care românii nu aveau voie nici să iasă din casă.

Sperăm că nu. Nu mă pronunț aici, o parte din atacuri au fost foarte tendențioase. Nu dorește nimeni să limiteze drepturile la activitatea religioasă. Clar este că e devreme de spus care va fi situația, noi sperăm să fie controlabilă. Încă mai este de așteptat”, a conchis Arafat.

De partea cealaltă, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a fost întrebat despre recomandările în legătură cu slujba de Înviere. Acesta a transmis că organizarea slujbei de Înviere din acest an va fi în directă legătură cu situația epidemiologică din săptămâna mare.

raed arafat
raed arafat

Raed Arafat nu vrea carantină în România

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne nu se gândeste că țara va ajunge din nou la o carantină totală. Autoritățile analizează în amănunt fiecare zonă, deoarece focarele de infecție trebuie ținute sub control.

De ce s-au modificat restricțiile

Acesta a explicat și motivul pentru care s-a luat hotărârea interdicției de la ora 22.00, în loc de 23.00, așa cum a fost până acum. Raed Arafat este de părere că au fost discutate mai multe variante, iar deciziile nu le ia o singură persoană și se supun votului.

Am analizat ce s-a întâmplat în alte țări, veți vedea pe partea de ore că au variat, unii la 21, Franța la 18, la noi era la 23.00 și acum a coborât ora. Aceasta duce și la limitarea unor activități, dacă la 22 trebuie să fii acasă trebuie să pleci la 21, poate că nu îți mai programezi întâlniri, vizite.

Totuși, este un impact pe alte activități care sunt toate riscante. Nu s-a dorit să mergem prea jos, orice măsură poate fi adaptată. Ce știm sigur este că nu dorim să se facă un lockdown total. În rest, măsurile se adaptează și zonal, și după incidența, și național dacă se agravează situația”, a declarat șeful DSU.

În România se speră că numărul cazurilor de îmbolnăvire va ajunge rapid la un platou. Momentan, acesta se află pe o treaptă ascendentă. Începând de luni, speranța către normalitate crește, deoarece  debutează a treia etapă de vaccinare. Aceasta este destinată întregii populații din țară.