Sunt vești bune pentru bucureșteni. Restaurantele se deschid, însă cu anumite condiții. Cei care vor să ia masa în interior trebuie să respecte noi reguli.

În Capitală, numărul de infectări cu coronavirus și implicit rata de infectare se menține scăzute de patru zile. Acest lucru a făcut ca autoritățile să decidă vineri  că este momentul pentru relaxarea unor restricții. Mai exact, specialiștii în sănătate publică au decis că restaurantele, teatrele, cinematografele și sălile de jocuri pot fi redeschise în interior. Decizia intră în vigoare chiar de luni dimineață.

Relaxarile vin cu măsuri

Se deschid toate acestea, însă doar cu o treime din locuri ocupate. În acest context, mai mulți angajatori din industria HoReCa au decis să amâne deschiderea și pentru a analiza cum evoluează pandemia. De altfel, ministerul Sănătății atenționat românii că deodamdată nu este cazul ca românii să nu țină cont de măsuri.

Restuarante bucuresti
Restaurante bucurești

Sunt fix cinci zile de când Bucureștiul se află sub rata de incidență de 3 cazuri de îmbolnăvire la mia de locuitori. Astfel, legea arată că anumite măsuri pot fi eliminate în acest caz. În unele restaurante se fac deja pregătiri. Vor funcţiona la o capacitate de cel mult 30%, deoarece mai mult nu se permite.

Spre exemplu, într-un restaurant cu o capacitate de 450 de locuri vor fi disponibile doar 135. La o masă au voie să stea doar patru persoane, dacă fac parte din aceeaşi familie. Dacă persoanele nu sunt rude, au voie să stea doar două. Cei care vor să utilizeze toaleta sau barul, trebuie să poarte obligatoriu masca de protecție. Aceasta se poartă permanent de tot personalul industriei HoReCa.

Managerii au vorbit despre aceste schimbări. Radu Viorel, managerul unui restaurant din Centrul Vechi a explicat ce reguli se vor aplica de luni.

O masă se va ocupa, una va rămâne liberă tot timpul. Mesele care nu se pot ocupa au buline pe ele pentru a ne asigura distanța.”

De altfel, dezinfectarea rămâne obligatorie la intratea și la ieșirea din restaurante. Petrecerile și evenimentele de nicio formă nu sunt permise. Cinematografele sau teatrele nu se deschid în ttotalitate nici ele. Teatrul Naţional Bucureşti se deschide din data de 5 februarie. Toate sălile acestora vor funcționa la capacitate de 30%.

Imagine sugestivă