România, din nou în lockdown? Arafat a spus totul

Valul trei al pandemiei este inevitabil în România. Din acest motiv, românii se tem de un nou lockdown. Arafat a lămurit situația.

raed arafat
raed arafat

Pandemia de coronavirus este departe de a lua sfârșit, iar situația nu este nici măcar acum una stabilă. România se așteaptă la valul tei al pandemiei, iar oamenii se gândesc tot mai mult dacă se a reveni la măsurile din starea de alertă. În acest context, secretarul de Stat Raed Arafat a ieșit public cu declarații, pentru a lămuri temerile românilor.

Ce declară Arafat

Raed Arafat se așteaptă ca focarele de infecție să apară din nou, mai ales de când școlile au fost redeschise. Acesta a anunțat, încă de pa acum, că acolo unde numărul cazurilor crește, se impune carantinarea. În schimb, Arafat nu se gândește la un lockdown național.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat că autoritățile fac planuri și în acest moment pentru valul 3 al pandemiei. Primul pas în lupta cu valul trei este eliminarea oricărei posibilități de a apărea acest val. Raed Arafat compară România cu situația în care se află Israel și speră că se vor putea respecta măsurile, cel puțin până când minim 50% din oameni se vor vaccina.

„În primul rând pregătirea este prin a evita apariția valului 3, prin respectarea regulilor, respectarea purtării măștii, respectarea măsurilor care sunt recomandate la acest moment și vedem că e greu. Lumea clar că s-a săturat. În același timp, văzând că suntem într-o situație relativ bună măcar cu stabilitate la acest moment, mulți cred că s-a terminat. Noi încercăm să atragem atenția tuturor că situația nu s-a terminat, poate să se înrăutățească din nou și din cauza asta trebuie să respectăm regulile în continuare până avem un număr suficient de oameni vaccinați, așa cum a făcut, de exemplu, Israelul”, a spus Arafat, la Antena 3.

Secțiile ATI trebuie să fie operaționalizabile

Șeful DSU a mai explicat și că secțiile de la Anestezie și Terapie Intensivă trebuie pregătite bine în continuare. Potrivit acestuia, secțiile ATI vor primi în continuare pacienți de coronavirus. Aceste secții nu pot fi trecute pe non covid, atâta timp cât pandemia nu a luat sfârșit. La ora actuală, situațiile de pe aceste secții sunt destul de bune. România raportează acum sub media lunii noiembrie. Pe atunci, la ATI erau mai bine de 1300 de cazuri de persoane grav bolnave.

Întrebat dacă a crescut numărul de cazuri de COVID-19 după redeschiderea școlilor, Arafat a spus că sunt situația poate fi ținută sub control la acest moment.

raed arafat
raed arafat

România va intra în lockdown? Arafat lămurește problema

Chestionat pe tema unui posibil lockdown în România, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a spus că se exclude acest lucru. Nici el și nici membrii CNSU nu iau în calcul acum închiderea. Totul ține de cum va evolua pandemia și mai ales de apariția noilor tulpini extrem de contagioase, chiar și pe teritoriul țării noastre.

Eu sper să nu ajungem acolo. Nu se pune problema de lockdown în niciun caz, dar măsuri locale, măsuri zonale, asta da, poate crește numărul lor dacă ajungem la o situație de creștere semnificativă în unele zone”, a mai afirmat șeful DSU, Raed Arafat.