Situație incredibilă în România secolului 21. Numărul persoanelor care beneficiază de ajutor social a ajuns la aproape două sute de mii. Potrivit Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, bilanțul este dezastruos. ANPIS anunță că în decembrie 2020, numărul beneficiarilor de ajutor social era de 176.674 de români. Cei mai mulți dintre aceștia sunt în Dolj, în număr de 11.120. Urmează județul Bacău, cu 9.609 și județul Buzău, cu un număr de 9.467 de beneficiari.

Mai mult, sumele medii plătită în ultima lună din anul anterior de statul român beneficiarilor de ajutor social, adică un venit minim garantat a fost de 265,71 lei. În acest context, conform calculelor raportate de ANPIS, suma totală plătită în perioada menționată a ajuns la nu mai puțin de 46,943 de milioane de lei.

Zeci de mii de români, suspendați de la plată

În ultima lună a anului care s-a încheiat, România avea suspendați de la plată un număr de 12.087 de beneficiari. Cei mai mulți dintre aceștia sunt din Dolj, în număr de 1.013. Urmează cei din Botoșani, în număr de 924 și Teleorman, în număr de 727.

ajutor social
ajutor social

De altfel, potrivit noului bilanț efectuat de specialiști, cel mai mare report la suma medie plătită, prin drepturile curente, a fost înregistrat în județul Sălaj. Suma este de 341,43 lei. Urmează Covasna, cu suma de 318,41 lei și județul Brașov – cu 316,22 lei.

În tot mai multe județe, prefecturile, împreună cu edilii, au început o amplă analiză. Acolo unde beneficiarii cer ajutor social, dar refuză să se angajeze, ei sunt solicitați la muncă în folosul comunității. Au existat și cazuri de primari curajoși, precum cei din Bughea și Lerești din județul Argeș, care atunci când au solicitat muncă în folosul comunității și nu s-a prestat, au tăiat ajutoarele sociale. Astfel de exemple au mai fost luate și în Maramureș și Transilvania. Mai mult, cei care au amenzi și nu le plătesc și sumele li se transformă în muncă în folosul comunității, dacă au ajutoare sociale și nu prestează, le pierd.

foto sugestiv – arhivă online