România, tot mai aproape de 2 milioane de vaccinări. Câte reacții adverse au avut loc în două săptămâni

România este tot mai aproape de a ajunge la două milioane de persoane vaccinate. Doar în ultimele 24 de ore au fost înregistrate peste 90 de reacții adverse.

efecte adverse vaccin
efecte adverse vaccin

Tot mai mulți români aleg să se vaccineze împotriva coronavirusului. Autoritățile au promis că vor fi vaccinați 2 milioane de români până la finele lunii martie. Ei bie, acest lucru este tot mai aproape să se îndeplinească.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva coronavirusului a anunțat în această seară că în ultimele 24 de ore au fost vaccinate peste 54.000 de persoane. În același timp, s-au înregistrat 92 de reacții adverse. Specialiștii în Sănătate Public alte 117 reacții fiind în curs de investigare.

efecte adverse vaccin
efecte adverse vaccin

Potrivit reprezentanților Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare împotriva coronavirusului, de sâmbătă și până duminică au fost vaccinate 54.713 persoane. Dintre acestea, 42.198 au primit vaccinul Pfizer, 4.243 pe cel de la Moderna și 8.272 pe cel de la Astra Zeneca Oxford.

Numărul total al persoanelor vaccinate a ajuns la 1.939.484. Cele mai multe au fost vaccinate cu serul Pfizer – 1.463.901, alte 137.392 cu cel de la Moderna şi 338.191 pe cel de la AstraZeneca.

De ieri și până astăzi s-au înregistrat 92 de reacții adverse. Cele mai multe au fost înregistrate la vaccinul Astra Zeneca, în număr de 43. Alte 37  sunt raportate la Pfizer și încă 12 la vaccinul produs de Moderna.

CNCAV anunță încă 117 reacții adverse care sunt în curs de investigare. În cazul celor acestora, medicii fac mai multe investigații. Unul dintre efectele adverse identificate zilele acestea a fost la nivel național, în Statele Unite ale Americii, acolo unde medicii au identificat mai multe persoane vaccinate care avea un gust metalic în gură.

În continuare, românii se pot programa pentru Pfizer, Moderna și Astra Zeneca. De la jumătatea lunii aprilie va ajunge în România și prima tranșă a vaccinului produs de Johnson & Johnson. Acesta este singurul vaccin aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului care se administrează într-o singură doză. Prima tranșă va fi una semnificativă, însă ulterior vor ajunge tranșe mai mari, în funcție de cerere.