Stocurile din România de vaccin împotriva coronavirusului vor fi din ce în ce mai mari, iar tipurile de vaccin vor fi mai multe, în funcție de vaccinurile aprobate de Uniunea Europeană. În România, Pfizer /BioNTech a autorizat utilizarea a șase doze în loc de 5 în flaconul în care vine vaccinul.

Până la această oră, în România au ajuns 450.450 de doze de vaccin. Joi vor fi, însă, reactualizate stocurile. Totul vine după o hotărâre la nivel european, transmisă de compania Pfizer. Potrivit gigantului se vor putea folosi 6 doze în loc de 5 din flaconul în care vine vaccinul. Astfel și în România vor putea fi utilizate mai multe doze.

Tot în acest context, după ce vaccinul AstraZeneca va fi autorizat, acesta va putea ajunge și în România. Noul vaccin AstraZeneca utilizează o altă tehnologie față de vaccinurile Pfizer și Moderna. Aici, medicul militar Valeriu Gheorghiță a explicat că românii ar putea alege, în centrul de vaccinare, în funcție de vaccinul disponibil.

Românii vor putea să își aleagă tipul de vaccin? Ce spun autoritățile despre Moderna, Pfizer /BioNTech sau AstraZeneca
Românii vor putea să își aleagă tipul de vaccin? Ce spun autoritățile despre Moderna, Pfizer /BioNTech sau AstraZeneca

Ce declară autoritățile

Medicul militar colonelul doctor Valeriu Gheorghiță, a vorbit despre modul în care românii vor putea să își aleagă tipul de vaccin în timpul imunizării. Aceștia vor putea alege în funcție de stocurile disponibile.

„Dacă o persoană insistă să primească un anumit tip de vaccin și este la centrul respectiv, probabil se va putea face acest lucru. Vom vedea și care va fi mecanismul care se va aplica la nivel european”, a declarat acesta.

Până în momentul de față,din 134.000 de doze de vaccin utilizate în România, au fost degradate și declarate inutilizabile 272.

Campania Națională intră în forță

Autoritățile au programat vaccinarea a peste 5,5 milioane de români în etapa care urmează să înceapă. Obiectivul este ca etapa a doua să se termine până în aprilie, iar campania națională de vaccinare să se termine până în luna iulie a acestui an. Un procent de 60-70% din populație vaccinat ar însemna imunizarea populației și doborârea unei pandemii care a luat viețile a zeci de mii de români nevinovați.