Preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie a făcut declarații publice prin care a explicat ce se întâmplă cu reacțiile adverse ale vaccinurilor. Aceasta este de părere că persoanele  care au o reacție mai puternică la vaccin ar fi putut face o formă gravă a bolii, dacă nu ar fi fost imunizate.

Preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie București-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, renumită pentru implicarea sa sin ultima perioadă, a ținut să dezbată și acest subiect arzător al efectelor adverse ale vaccinurilor împotriva coronavirusului.

Ce declară medicul Sandra Alexiu

Aceasta a explicat că este foarte  normal ca oamenii să aibă temeri în fața vaccinului, însă trebuie puse în balanță eventualele efecte secundare ale vaccinării cu efectele bolii, care pot fi mult mai grave. Medicul este de părere că o persoană care face o reacție adversă mai puternică la vaccin ar fi putut dezvolta o formă mult mai severă a bolii de coronavirus. În momentul de față sunt doar supoziții, deoarece încă se fac teste.

Oamenilor le este frică atunci când știu că li se poate întâmpla ceva. Dar noi trebuie întotdeauna să punem în balanță ce se întâmplă în cazul bolii și ce se întâmplă în cazul vaccinării. Dacă facem boala fără să fim vaccinați, este foarte posibil să facem parte din acel procent de 4-5% despre care se discută de mortalitate. Nu mai vorbim și de efectele secundare, de reacțiile grave, de situația în care ai complicații în cazul în care faci boala. În fiecare zi vedem numărul de cazuri din ATI, numărul de decese„, a declarat dr. Sandra Alexiu sâmbătă, la Digi24.

sandra_alexiu
sandra_alexiu

Reacțiile vaccinului arată forma bolii pe care o puteai avea

Mai mult, medicul Sandra Alexiu a mai explicat că reacția la vaccin este de fapt un semn  pentru reacția pe care cineva ar putea să o dezvolte în cazul bolii. Pentru cei care au o reacție puternică la vaccin înseamnă că aceștia ar fi putut dezvolta forme grave ale coronavirusului.

Gândiți-vă că o persoană care are o reactivitate imună deosebită și face o reacție adversă crescută la un vaccin înseamnă că ar fi avut o reacție exagerată mai ales în cazul bolii. Așa încât, dacă punem în balanță faptul că faci febră sau subfebră, te dor mușchii, te doare capul, ai două zile în care nu ești foarte bine după vaccinare, cu ceea se întâmplă în cazul bolii și cu posibilitatea de a fi printre cei numărați zilnic la decese sau la ATI, (…) asta cred că ar trebui să fie chestiunea cu care să combatem temerile„, a mai afirmat dr. Alexiu.

Preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie București-Ilfov este mult mai optimistă în legătură cu vaccinarea din România. Aceasta este de părere că sunt destui români care se înscriu pe liste, iar locurile eliberate se ocupă pe loc. Mai mult, în câteva zile va apărea și al patrulea vaccin, Johnson&Johnson, recent aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului. Acesta din urmă este singurul vaccin, până în prezent, care se administrează într-o singură doză. Restul, Astra Zeneca, Moderna și Pfizer se administrează în două doze. Astra Zeneca are rapelul la 56 de zile, Moderna îl are la 28 de zile, iar Pfizer la 21 de zile.